back

В обласному центрі відбувся форум, присвячений захисту прав і свобод людини

19-06-2024 | 17:33

Другу щорічну доповідь Уповноваженого ВРУ з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина у 2023 році, з акцентом на регіональному контексті, презентовано сьогодні під час форуму «Омбудсман України на варті прав людини: виклики Чернігівщини в умовах воєнного стану».

За допомогою онлайн-включення відкрив форум Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Він зауважив, що система захисту прав людини в умовах війни потребує трансформації, адже люди не просто вчаться жити в жорстких реаліях, а й рухають країну вперед. Так, минулого року до Омбудсмана загалом надійшло понад 95 тисяч звернень. Їхня кількість більш ніж удвічі зросла порівняно з попереднім періодом.

«Ми розвиваємо мережу регіональних представництв, ми стаємо ближчими до людей. Нам довіряють. Саме тому кількість звернень лише невпинно зростає. Упродовж 2023 року наша інституція приділяла багато уваги захисту прав військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин. Ми беремо участь в обмінах військовополоненими. Наразі додому з російського полону вдалося повернути 3210 героїв та героїнь. Також офіс Омбудсмана повертає українських дітей з тимчасово окупованої території України і росії. Наразі нам вдалося повернути 705 маленьких українців. За 2023 рік ми провели сотні зустрічей з міжнародними організаціями та партнерами задля повернення наших громадян додому та вдосконалення сфери захисту прав людини», – сказав Дмитро Лубінець.

Свою підтримку висловив Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява, доєднавшись до форуму онлайн.

«Ми на боці справедливості і тому вся Латвія з вами, ми вас підтримуємо, як і весь демократичний світ. Це також продемонстровано на Саміті миру у Швейцарії», – зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол, додавши, що у війні, розв’язаній росією, винні мають понести відповідальність. З цього приводу активно створюється спеціальний трибунал. Цьому питанню буде присвячений і парламентський саміт у Ризі, запланований на осінь.

Плідної та конструктивної роботи учасникам заходу побажали заступники голови Чернігівської ОДА Жанна Шерстюк та Іван Ващенко.

«Запобігання порушенню прав людини – наше спільне завдання. Нагадаю слова Уповноваженого ВРУ з прав людини під час нещодавнього візиту на Чернігівщину: інститут омбудсмана не є каральним органом – він у співпраці та взаємодії допомагає органам державної влади запобігати порушенню прав людини. Зі свого ж боку, обласна державна адміністрація завжди налаштована на співпрацю», – наголосила Жанна Шерстюк.

Серед регіонів України Чернігівщина – на 16-й позиції за кількістю звернень до Уповноваженого ВРУ з прав людини. Загальна кількість звернень за минулий рік – 2378, цьогоріч – вже 1545. Як в області, так і на національному рівні, громадяни переважно звертаються щодо розшуку безвісти зниклих осіб за особливих обставин, порушення прав дітей, консультування ВПО, соціально-економічних питань.  

«Критерієм нашої роботи є не кількість звернень, а саме кількість поновлених прав. Зокрема, з червня 2023 року всього по Чернігівській області поновлено 35 прав, цьогоріч поновлених прав 43», – поінформувала представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернігівській області Лариса Шумна.

За словами Лариси Шумної, в області сформовано експертну раду, що є науковим ядром регіонального представництва. Мета такого об’єднання науковців і представників громадськості полягає в опрацюванні викликів та пропозицій до законодавства з урахуванням особливостей регіону. Мета ж виїзних приймалень, які проводить команда фахівців, – підвищити правову обізнаність жителів області. В пріоритеті – прикордонні та віддалені території. Виїзди відбуваються щотижнево (просвітницька робота та реагування на виклики), аби громадяни мали доступ до інституції Уповноваженого. Особлива увага – людям старшого віку та молоді.

Також в області проводяться безвиїзні і виїзні моніторинги додержання прав і свобод громадянина,  в тому числі у місцях тимчасового проживання, слідчих ізоляторах, в’язницях, закладах соціальної сфери. Загалом у 2023 році проведено 71 моніторинговий візит (в Україні – 3148), цього року – 65. З результатами візитів можна ознайомитися на сайті Омбудсмана.   

Учасники форуму в ході проведення декількох панелей обговорили стан додержання прав дітей, реалізацію національного превентивного механізму, процеси відновлення та інші актуальні напрями роботи Омбудсмана.

Зокрема під час панелі щодо додержання прав Захисників і Захисниць та членів їхніх родин йшлося про ветеранську політику. Тут заступник голови ОДА Іван Ващенко зазначив, що нині триває розбудова системи, яка має бути готовою як до повернення військовослужбовців, так і до роботи з членами їхніх родин.

«Ветеран стикається з багатьма службами, установами, організаціями… Ми намагаємося зменшити кількість цих контактів. Тому з метою акумулювання всієї необхідної інформації створений відділ з питань  ветеранської політики. Працюємо над втіленням проєкту «Адмінсервіс «Ветеран», що дозволить спростити механізми надання адміністративних послуг ветеранам, членам їхніх сімей, а також родинам загиблих військовослужбовців. Є команда однодумців, є ідеї, які намагаємося втілити в життя. Головне, щоб кожен ветеран знав – тебе чекають!» – наголосив Іван Ващенко.

Захід відбувся за підтримки проєкту «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричиненою війною», що фінансується урядом Японії та впроваджується в Україні UNDP.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації