back

Допомагають пройти через виклики війни: влада та благодійні фонди працюють на захисті прав дітей

07-06-2024 | 15:32

Допомогти найвразливішій категорії населення – дітям, особливо в умовах воєнного стану, – пріоритет не тільки діяльності органів влади. Таку важливу на сьогодні підтримку і допомогу надають також громадські організації та благодійні фонди.

«Наша організація працює в Україні вже 20 років. З початку деокупації регіону ми опікувалися патронатними родинами, а з березня минулого року запрацювала і мобільна бригада. До її складу входять фахівці соціальної роботи, психологи, соціальні педагоги та інші спеціалісти», – розповіла під час брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Віта Кнуренко, регіональна представниця БО «Київське обласне відділення «БФ «СОС Дитяче Містечко».

Від організації протягом 2023-2024 років родини з дітьми отримали більше ніж 14 тисяч соціальних, психологічних, освітніх послуг. А також матеріальну допомогу на 3,8 мільйона гривень (одяг, засоби гігієни, ліки, продукти тощо).

Мобільна бригада побувала в більш, ніж 200 населених пунктах регіону, де допомогла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, багатодітним родинам, малозабезпеченим, сім’ям військовослужбовців тощо.

«Ми працюємо як з дітьми, так і з дорослими. Проводимо консультації з психологами, групи взаємопідтримки, де вчимо керувати стресом. Корекційні заняття, психологічні програми, групові та індивідуальні заняття. А також – курс підготовки до школи, який діти відвідують протягом року на безоплатній основі. З малечею працює і логопед», – каже спікерка.

В обласному центрі відкрито простори для детей, де побувало понад 1500 відвідувачів (2023-2024 роки). Знайти їх можна в обласному палаці дітей та юнацтва (просп. Перемоги, 112) та обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді (вул. Тексильників, 37).

Ще одна організація, яка допомагає родинам з дітьми, інтернатним закладам, соціальним установам – БФ «Право на захист».

Регіональна керівниця Чернігівського району Олена Приходько зауважила, що спектр  послуг Фонду дуже широкий.

«Ми працюємо на теренах України з 2014 року. Отримати юридичну, соціальну, матеріальну, консультаційну підтримку можуть ВПО, особи, що постраждали від збройної агресії та бойових дій, біженці, особи без громадянства тощо», – каже спікерка.

Приміром, організація допомагає отримати статус внутрішньо переміщеної особи, оформити громадянство дітям, які через війну втратили свідоцтво про народження або інші документи, проконсультувати стосовно оформлення різних видів виплат чи компенсацій за знищене та пошкоджене майно.

За потребою, представники Фонду супроводжують людину в суді чи до органів влади. Організація надає транспорт, щоб можна було добратися до потрібної установи всім, хто не має такої можливості. Всі збори і податки сплачує Фонд.

«Допомагаємо ми і закладам соціальної сфери, інтернатним установам. Наприклад, надаємо гуманітарну допомогу, гігієнічні набори, забезпечували заклади генераторами. У нас є психологи, які як онлайн, так і офлайн, працюють з дітьми, підлітками (за зверненням та згодою батьків)», – розповіла спікерка.

БФ тренує психологів щодо роботи з дітьми, зокрема з інвалідністю.

А також організував у співпраці з німецьким донором виїзди мобільної бригади (соціальний працівник, логопед та реабілітолог) до громад. Таким чином, діти з особливими потребами протягом трьох місяців отримують комплексну допомогу необхідних спеціалістів.

Захистом прав дітей опікується, звичайно, і держава.

За словами Наталії Руденок, заступниці начальника Служби у справах дітей ОДА, навантаження на працівників дотичних структур зросло у рази через збільшення кількості дітей, які потребують допомоги.

«На кінець квітня статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів отримало понад 63 тисячі осіб, а ще близько 19 тисяч заяв перебувають на розгляді. У поточному році 133 дитини отримали статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування», – розповіла спікерка.

Всього ж в області 1900 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, з яких 1791 влаштовані у сімейні форми виховання.

На превеликий жаль, в інтернатних закладах наразі залишається 155 дітей.

Наталія Руденок наголосила на необхідності влаштувати всіх дітей без виключення до сімейних форм виховання, наприклад до патронатних родин.

Мотивують до цього і зміни в законодавстві, які 30 травня затвердив Уряд України. Вони спрямовані на розвиток патронату і підтримку вихователів та помічників, зокрема:

  • патронатний вихователь може працювати або як фізична особа, або як ФОП;

  • збільшується оплата праці патронатного вихователя (з 1 липня – це 24 тисячі гривень);

  • запроваджується оплата на час очікування дитини в розмірі однієї мінімальної зарплати (8 тисяч гривень);

  • за три місяці догляду за дитиною патронатному вихователю нараховуватимуться 7 днів оплачуваної відпустки;

  • розширюється коло осіб, які можуть бути помічниками вихователів (не тільки з-поміж родичів, які мешкають разом з патронатним вихователем). До того ж, фахівці допоможуть шукати помічника тому, хто вирішив стати патронатним вихователем;

  • робота помічника патронатного вихователя оплачуватиметься (1 мінімальна зарплата на місяць).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації