back

Тристоронній Меморандум з кількома десятками підписантів: Чернігівщина відтепер має документ, що посилить ветеранську політику в області

24-05-2024 | 16:46

Меморандум про співпрацю між Міністерством у справах ветеранів України, Чернігівською обласною військовою адміністрацією та Чернігівською обласною радою сьогодні під час Ради громад підписали заступник Міністра Руслан Приходько, голова ОДА В’ячеслав Чаус та голова обласної ради Олена Дмитренко. Відповідний лист-приєднання підписали всі 57 громад області, а також установи соціального захисту регіону.

Документ передбачає взаємодію та координацію діяльності сторін для взаємодопомоги й отримання позитивного результату в реалізації прав і соціальних гарантій, передбачених законодавством України для ветеранів та членів їх родин.

«Маємо створити належні умови та дієві механізми для якісної реінтеграції українських захисників і захисниць у суспільство. Щоб наші ветерани, повернувшись до мирного життя, стали не просто повноцінними членами суспільства, а його лідерами, – наголосив Руслан Приходько. – Саме громади найкраще знають своїх ветеранів, їх потреби; тож логічно налагоджувати взаємодію саме з громадами. І я дякую всім підписантам за готовність рухатися спільно».

Як зауважив заступник голови ОДА Іван Ващенко, меморандум – лише публічна складова, що фіксує взаємодію, яка вже склалася. Громади мають власні програми підтримки ветеранів та їх родин, а також радо долучаються до обласних ініціатив.

Також заступник голови презентував своєрідний брендбук для означення послуги «Я - ветеран» у ЦНАПах області. Віжуал розробила дизайнерка-волонтерка з Мени Оксана Василенко. Ним зможуть безкоштовно скористуватися всі громади.

Окрім того, сьогодні голова ОДА представив загалу заступника з з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Сергія Зенченка.

Він в свою чергу окреслив першочергові завдання на посаді та питання взаємодії з громадами. Зокрема це налагодження покриття мережею Інтернет, цифровізація різних галузей та електронний документообіг, кібербезпека та інше.

З доповіддю виступили і представники ДП «Ліси України». Серед пропозицій – передавати самозаліснені землі громад до ДП «Ліси України». Це дозволить значно збагатити лісовий фонд області та вирішити питання благоустрою на таких ділянках. На цю пропозицію вже пристала Корюківська громада.

Варто зазначити, що сьогоднішнє засідання Ради громад області відбулося в новому форматі: окрім звичної зустрічі з керівниками області та сесії «питання-відповіді», представники ТГ попередньо визначилися з тематичними панелями, до роботи яких хотіли б долучитися.

Зокрема панель «Зроблено в Україні: можливості для підтримки розвитку бізнесу в громадах» передбачала ознайомлення з можливостями для бізнесу в однойменому офісі, а також спілкування з безпосереднім учасником однієї з програм.

Про «єВідновлення» говорили на базі однієї з лідерок реалізації програми – Новобілоуської громади. До діалогу онлайн долучилися фахівці міністерства.

Керівники громадських організацій на практичних прикладах розповіли про результати залученості громад до грантових програм.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації