back

Майже 40 тонн небезпечних речовин вивезено з території 10 громад Чернігівщини: підсумки минулого року

23-04-2024 | 15:45

Протягом 2023 року на Чернігівщині з ініціативи Чернігівської ОВА, обласної та місцевих рад тривали роботи зі збору та вивезення на утилізацію безхазяйних, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР).

Загалом, на початок 2023 року в області обліковувалось близько 234 тонн таких речовин. Непридатні та заборонені до використання пестициди зберігалися на 47 складах, стан яких –– незадовільний.

У рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки проведено необхідні природоохоронні заходи. На роботи зі збору та вивезення ХЗЗР обласний фонд витратив близько двох мільйонів гривень, ще стільки ж коштів виділили громади регіону, на території яких розташовані склади з отрутою.

Таким чином, повністю ліквідована загроза забруднення довкілля небезпечними речовинами на території Бахмацької та Сновської ТГ. Також вивезені пестициди з 2 складів Семенівської міської громади, ще 2 розміщені в зоні постійних обстрілів, тому нема можливості провести там ліквідаційні роботи. Крім того, повністю очищено територію 2 складів у Варвинській селищній громаді та по одному – у Срібнянській, Новобілоуській і Ріпкинській. 

Якщо загалом, то в області за результатами цьогорічної комплексної інвентаризації залишається ще 39 складів, де за попередніми підрахунками, зберігається понад 220 тонн безхазяйних та заборонених до використання пестицидів.

Тому цьогоріч продовжуватимуть роботи з ліквідації загрози забруднення довкілля безхазяйними, забороненими до використання ХЗЗР. У планах – вивезти майже 65 тонн отруйних речовин з території 10 громад (Варвинська, Макіївська, Новобілоуська, Носівська, Ріпкинська, Сосницька, Срібнянська, Сухополов’янська, Холминська, Яблунівська).

«З Фонду на ці роботи виділено понад 3,5 мільйонів гривень, з місцевих бюджетів громад – близько 2,7 мільйонів», – каже директорка Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Наталія Грудницька.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів ОДА