back

Засідання колегії управління освіти і науки облдержадміністрації

17-06-2008 | 17:15

17 червня на базі Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування відбулося розширене засідання колегії управління освіти і науки облдержадміністрації. У ньому взяли участь начальники відділів освіти райдержадміністрацій, управлінь освіти міських рад, директори професійно-технічних навчальних закладів, працівники управління освіти і науки облдержадміністрації, обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Відкрив та провів засідання голова колегії, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський.

Було обговорено ряд питань щодо підсумків атестації педагогічних працівників закладів освіти області у 2008 році, дорожньо-транспортного травматизму в установах та закладах освіти області, викладання математики в загальноосвітніх навчальних закладах Козелецького та Ріпкинського районів, виконання обласної Програми профільного навчання в м. Ніжині та Варвинському районі тощо.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Наталії Лещенко «Про стан виконання обласної Програми профільного навчання в навчальних закладах м. Ніжина та Варвинського району», колегія відзначила, що в загальноосвітніх навчальних закладах цих регіонів проводиться певна робота з реалізації Концепції профільного навчання, виконання вимог нормативних документів щодо профілізації старшої школи. Профільним навчанням охоплені усі учні старших класів Варвинського району та 77% старшокласників м. Ніжина. Уживаються дієві заходи щодо поновлення та удосконалення профорієнтаційної роботи з учнями з метою раннього і свідомого вибору школярами галузі майбутньої професійної діяльності.

3 метою подальшого розвитку старшої профільної школи органами управління освітою області розроблено трьохрівневу (на рівні навчального закладу, району і області) Програму впровадження профільного навчання на 2007 - 2010 роки. Станом на 01.01.2008 в області функціонує 26 гімназій (12658 учнів), 9 ліцеїв (4709 учнів) та 1 колегіум (1107 учнів), працюють 3 спеціалізовані школи з поглибленим вивченням математики та іноземних мов.

У загальноосвітніх навчальних закладах працюють 572 класи з поглибленим вивченням окремих предметів, у яких навчається 16036 (14,4%) учнів 1-11 класів. Зокрема, у Куликівському районі в таких класах здобувають освіту 27,3% дітей і підлітків шкільного віку, у Н-Сіверському - 20,2%, у Городнянському - 18,5%, у Борзнянському - 16,2%, у м. Чернігові - 25,4%, у м. Ніжині - 18%.

У 759 профільних класах навчається 15838 (77,5%) старшокласників (у минулому н.р. - 73,0%). Профільним навчанням охоплені усі учні 10-11-х класів Варвинського району. 93,6% старших школярів Ріпкинського району та м. Чернігова. Для здобуття старшокласниками початкової допрофесійної підготовки на базі 14 міжшкільних навчально-виробничих комбінатів сформовано 131 клас технологічного профілю, де навчається 2010 учнів 10 - 11 - х класів (9,9%).

Продовжується робота щодо організації діяльності шкільних освітніх округів, як одного із напрямків забезпечення рівного доступу до якісної освіти у сільській місцевості. Визначено опорні школи, нагромаджується певний позитивний досвід щодо організації у них навчально - виховного процесу в умовах тісної співпраці з іншими навчальними закладами. Зокрема, функціонує Ріпкинський районний освітній округ. Ведеться робота щодо забезпечення єдиного освітнього простору у межах округу.

Із вищезазначених питань колегія ухвалила відповідні рішення. Зокрема, ввести з 2008-2009 навчального року в загальноосвітніх навчальних закладах Комплексну програму з вивчення правил безпечної поведінки на вулицях і дорогах, посилити вимогливість до керівників дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних закладів щодо організації атестації педагогічних кадрів у відповідності Типовим положенням про атестацію, включити до навчальних планів курсів підвищення кваліфікації керівних кадрів модуль «Профільне навчання і допрофільна підготовка» тощо.