back

«єВідновлення» на Чернігівщині: за житловими сертифікатами придбано 77 об’єктів на 116 мільйонів гривень

04-04-2024 | 13:35

Реалізація програми «єВідновлення» триває вже близько року. За цей час було впроваджено два види компенсації: за пошкоджене майно та за повністю зруйновані об’єкти (у вигляді сертифікату або грошових коштів).

Про стан реалізації програми на Чернігівщині розповіли сьогодні спікери на брифінгу в медіацентрі ОВА.

За словами в. о. начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Сергія Курені, з початку реалізації програми по пошкодженому майну в області було подано 3952 заяви, з них по 2000 – нараховані компенсації. Вже  почали отримувати компенсації і на капітальний ремонт. Так, 113 заявників отримали першу частину суми і наразі проводять ремонтні роботи. Після верифікації цих робіт вони отримають другу частину компенсації.

Стосовно знищеного майна подано 706 заяв, сформовано 245 житлових сертифікатів на суму майже 351 мільйон гривень. За житловими сертифікатами в області вже придбано 77 об’єктів нерухомого майна на суму 116 мільйонів гривень. Щодо отримання грошових коштів на відбудову знищеного житла подано 113 заяв, з них по 8 сформовано грошову компенсацію на суму 18,5 млн гривень.

Щоб реалізувати житлові сертифікати, можна звертатись до нотаріусів. Наразі в області таких 31 (в Чернігові – 27, в Ніжині – 2, по 1 – в Прилуках та Корюківці).

Спікер зазначив, що наприкінці минулого місяця внесені зміни до формули розрахунку компенсацій за знищене майно. Так, досить суттєво збільшено регіональні коефіцієнти, зокрема і для Чернігівської області. Наразі вони досягли одиниці. Це дозволяє повністю відбудувати будинок аналогічно знищеному. З новинок – механізм, що дозволяє використовувати сертифікати «єВідновлення» в державній пільговій іпотеці.

У разі отримання коштів на ремонтні роботи важливо подати повідомлення про їх завершення.

«Заявник, який отримав кошти на проведення поточного чи капітального ремонту, має подати повідомлення в органи місцевого самоврядування про виконані роботи. Це потрібно для того, щоб комісії могли контролювати, як використовуються кошти», – наголосив Сергій Куреня та додав, що законодавством передбачені граничні терміни використання коштів: рік для легких ремонтів та півтора – для капітальних. Невикористані кошти будуть повернуті до державного бюджету.

Незважаючи на те, що реалізація програми триває майже рік, не всі громадяни знають, як правильно оформлювати заяви, а також стикаються з проблемними ситуаціями, для вирішення яких потрібна юридична допомога. У таких випадках спікер закликав звертатися до Управління містобудування та архітектури ОДА або ж до громадських організацій, які надають таку підтримку.

Одна з них – ГО «Український голос громад». Про зміни, які нещодавно відбулися у законодавстві щодо виплати компенсацій за пошкоджене та знищене майно, розповів її керівник Руслан Марченко.

Так, цього року запрацював новий механізм програми – отримання коштів на відбудову. При отриманні сертифікату громадяни можуть придбати житло як на вторинному ринку, так й інвестувати в новобудову. Будувати ж нове житло можна на будь-якій земельній ділянці, незалежно від того, де був розташований знищений будинок.

Варто зазначити: якщо люди реалізують свої права за житловими сертифікатами, вони звільняються від сплати адміністративного збору на реєстрацію житлових прав.

Розповів Руслан Марченко і про Міжнародний реєстр пошкодженого майна, який запрацював наприкінці минулого місяця: «Громадяни вже можуть подавати заявки до реєстру, щоб зафіксувати завдані майну збитки. Для цього обов’язково потрібно мати ID-картку або закордонний паспорт, а також оновити застосунок Дія».

Вчергове про алгоритми отримання компенсацій нагадав Сергій Куреня. Для того, щоб отримати компенсацію за пошкоджене житло необхідно:

  • подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно шляхом заповнення онлайн-форми у Дії;
  • відкрити електронний рахунок в одному з банків-партнерів програми;
  • подати заяву на отримання компенсації через Дію, ЦНАП або нотаріуса;
  • дочекатись обстеження комісією органів місцевого самоврядування, після якого буде прийнято рішення про отримання компенсації чи відмову в ній.

Щодо капітального ремонту – алгоритм схожий. У разі визначення комісією потреби у капітальному ремонті громадянину нараховуються суми для проведення відповідних робіт у розмірі: до 350 тис. грн на відновлення квартири і до 500 тис. грн – приватного будинку.

Кошти надходять на електронний рахунок і можуть бути використані на будівельні матеріали або виконання робіт. Проте реалізувати їх можна лише з організаціями, які є партнерами програми «єВідновлення». Їх перелік можна знайти на сайті – https://erecovery.diia.gov.ua/. Також після отримання першої частини коштів та проведення ремонтних робіт необхідно подати проміжний звіт через Дію, і вже потім особа отримає другу частину компенсації.

У разі ж отримання житлового сертифікату громадянин має знайти житло, яке йому готові продати, забронювати кошти через застосунок Дія та звернутись до нотаріуса або державного реєстратора про припинення права власності на житловий об’єкт. Тільки після цього можна оформити договір купівлі-продажу.

Якщо ж майно було повністю знищене, спочатку потрібно припинити право власності на об’єкт і тільки після цього подати повідомлення про початок будівельних робіт.

«Будь-яке рішення комісії про нараховану суму коштів можна оскаржити до виконавчого комітету протягом п’яти робочих днів. У разі відмови рішення можна оскаржити в порядку адміністративного судочинства. Загальний строк для оскарження рішення виконавчого комітету складає 6 місяців. У даному напрямі вже є позитивна судова практика», – зауважив Руслан Марченко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації