back

Сьогодні – Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги з протимінної діяльності

04-04-2024 | 13:03

Внаслідок російської агресії значна частина України забруднена вибухонебезпечними предметами (ВНП), що становить значну загрозу для місцевих жителів. У лютому цього року, за повідомленням ДСНС, потенційно замінованими залишаються 156 тисяч квадратних кілометрів наших територій.

Лише від початку повномасштабної війни зафіксовано 647 випадків, пов’язаних з ВНП. Через це постраждало 950 цивільних людей, з яких загинули 289 (14 дітей), а ще 661 особа зазнала каліцтва або поранень. Зокрема у Чернігівській області, значна частина якої була окупована ворогом, через ВНП загинули 24 людини, ще 36 – поранено.

Тож у Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги з протимінної діяльності нагадуємо основні правила, як убезпечити себе та близьких від ВНП:

  • не підходьте близько до підозрілих предметів та у жодному разі не чіпайте їх руками;
  • утримайтеся від відвідування лісів, полів, лісосмуг та місць, де велися бойові дії;
  • ходіть лише знайомими та перевіреними маршрутами;

Особлива увага – дітям: не дозволяйте їм підіймати невідомі предмети та відходити далеко від дорослих і гратися наодинці.

Якщо ж ви натрапили на щось підозріле, відразу відійдіть на безпечну відстань та повідомте про це спеціалістів за номерами 101 та 102. Після цього обов’язково попередьте про небезпеку інших.

Пам’ятайте, що тільки підготовлені фахівці можуть знешкоджувати вибухонебезпечні предмети.

До слова, за сприяння Мінреінтеграції в межах інформаційної кампанії «Обережно: МІНИ» створено серію мультиплікаційних роликів для дітей на відповідну тематику. Матеріали доступні за посиланням.

А ще Мінреінтеграції підготувало добірку корисних сервісів та онлайн-уроків, які допоможуть підвищити обізнаність дітей щодо мінної безпеки:

  • ролики «ДСНС розповідає про мінну безпеку», в яких за допомогою схем і помічника – песика Патрона – роз’яснюють про попереджувальні знаки, види вибухівок, радіус ураження та що робити у разі їх виявлення;
  • комікси «Мінна безпека не без ПЕКа» та «Безпечний ПЕКосвіт», які ознайомлять дітей з правилами поведінки у разі знаходження небезпечного предмета у простій та інтерактивній формі;
  • онлайн-курс «Навчання з попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів» від Асоціації саперів України. Він буде корисний вчителям під час шкільного процесу. Зареєструватися на курс можна тут;
  • «Все про мінну безпеку» – онлайн-платформа, де зібрані корисні матеріали для дітей різного віку, а також покрокова інструкція, як батькам розповісти дітям про міни;
  • «Стопміна» – це освітній проєкт, спрямований на підвищення поінформованості й обізнаності дітей щодо ризиків від вибухонебезпечних предметів, створений Данською радою у справах біженців.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

за матеріалами Міністерства з питань реінтеграції
 тимчасово окупованих територій України.
Фото 
 ГУ ДСНС України у Чернігівській області