back

Координаційна рада з питань охорони інтелектуальної власності в області

19-06-2008 | 16:55

19 червня під головуванням заступника голови, керівника апарату облдержадміністрації Володимира Приходька відбулося засідання координаційної ради з питань охорони інтелектуальної власності в області.

Під час засідання розглядалося питання здійснення заходів в сфері охорони інтелектуальної власності органами влади, місцевого самоврядування, правоохоронними та контролюючими органами області за 5 місяців 2008 року та питання організації в регіоні роботи щодо виконання Рекомендацій парламентських слухань «Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблема законодавчого забезпечення та правозастосування», схвалених постановою Верховної ради України від 27 червня 2007 року № 1243-v.

Як зазначив Володимир Приходько, 16 травня 2008 року Україну офіційно було прийнято до Світової Організації Торгівлі, що передбачає суттєві зміни в економічних, соціальних напрямах політики держави, а також подальшу адаптацію чинного законодавства до вимог міжнародного співтовариства. Однією із основних передумов цього досягнення стало завершення формування системи правової охорони інтелектуальної власності. Підсумки роботи органів влади всіх рівнів та громадських інституцій в даному напрямі були підведені на парламентських слуханнях «Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування», що відбулися 27 червня 2007 року. На сьогоднішній день облдержадміністрація забезпечує реалізацію двох Указів Президента України та семи постанов та доручень Кабінету Міністрів України, які стосуються питань розвитку відповідної системи правової охорони та активізації діяльності у сфері інтелектуальної власності.

Вищі органи влади сьогодні вже не акцентують уваги на застосуванні мір юридичної відповідальності за порушення чинного законодавства. Основні питання стосуються проведення на підпорядкованих територіях широкомасштабної роз’яснювальної роботи, своєчасного реагування на звернення суб’єктів прав інтелектуальної власності.

У зв’язку з цим виникає об’єктивна необхідність щодо активізації як роботи нашої координаційної ради, так і прийняття ефективних заходів відповідними органами влади, підприємствами, установами, організаціями, органами місцевого самоврядування, спрямованих на розвиток та охорону системи інтелектуальної власності в регіоні. Щодо проведеної роботи в сфері охорони інтелектуальної власності органами влади, місцевого самоврядування, правоохоронними та контролюючими органами області за 5 місяців поточного року поінформував головний державний інспектор з питань інтелектуальної власності в Чернігівській області Роман Семешко. Зокрема, він зазначив, що на сьогодні подолано таке негативне явище, як розповсюдження контрафактної продукції на території комунальних ринків у нашому регіоні. Україна вступила в Світову Організацію Торгівлі і одне з основних питань, яке ставиться – це адаптація і застосування чинного законодавства в сфері інтелектуальної власності на практиці, це сфера розвитку не лише захисту, а й розвитку інтелектуальної власності в регіонах, доведення відповідної інформації до населення, робота з промисловими підприємствами, з науковими установами. Основна мета полягає в тому, щоб наші підприємці і промислові підприємства отримували прибуток від власних винаходів та інноваційних технологій і застосовували їх у свої виробничі процеси.

Що стосується правоохоронної частини, то Роман Семешко зазначив, що протягом останніх п’яти місяців, більше 7,5 тисяч контрафактних примірників компакт-дисків, на загальну суму більше 140 тис. грн. спільно з управлінням по боротьбі з економічними злочинами вилучено. Було порушено декілька кримінальних справ, виявлена значна кількість адміністративних порушень, всі ці справи направлені до суду. На жаль, з початку року активізувалась торгівля на стихійних ринках, це явище можливо подолати лише за підтримки місцевих органів самоврядування, оскільки саме вони здійснюють контроль, видають дозволи суб’єктам господарювання і знають якою діяльністю вони займаються. Відповідна робота щодо активізації боротьби з незаконним виробництвом, розповсюдженням і реалізацією аудіо- і відеопродукції, компакт-дисків була організована в райдержадміністраціях та міськвиконкомах Чернігівської області. Так, протягом звітного періоду були проведені робочі наради з питань забезпечення охорони інтелектуальної власності у таких регіонах, як: Менський, Щорський, Корюківський, Новгород-Сіверський, Семенівський райони, містах Прилуки та Чернігові. В їх роботі взяли участь посадові особи апарату райдержадміністрацій та міськвиконкомів, голови сільських, селищних рад, керівники закладів і установ культури, суб’єктів господарювання.