back

Засідання регіональної ради з питань безпечної життєдіяльності населення

26-06-2008 | 17:18

26 червня відбулось засідання регіональної ради з питань безпечної життєдіяльності населення.

Про стан травматизму виробничого та невиробничого характеру на території Чернігівської області за І квартал 2008 року доповiдали начальник територіального управління Держгірпромнагляду по Чернігівській області Микола Штанько та заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Володимир Дейнека. Зокрема, Володимир Андрійович повідомив, що за підсумками І кварталу 2008 року, зовнішні причини смерті займають друге місце в загальній структурі причин смертності населення області після хвороб системи кровообігу. Безперечним лідером у структурі зовнішніх причин смерті в побуті останні роки є випадкові отруєння алкоголем. Від цієї причини в січні – березні 2008 року загинули 182 особи. Найбільше від алкоголю загинуло у Козелецькому ( 21 випадок), Менському (17), Коропському (14), Ріпкинському (13) районах. Друге місце за розповсюдженістю вперше посіли транспортні нещасні випадки. Найбільше у ДТП загинуло у Козелецькому районі – 10 осіб. Третє місце посідають навмисні самоушкодження. Кількість самогубців порівняно з минулим роком значно зменшилась – на 40%.

Члени Ради виразили стурбованість стосовно негативної статистики щодо стану травматизму виробничого та невиробничого характеру за І квартал.

Про експлуатацію атракціонів підвищеної небезпеки розповiв Микола Штанько. Зокрема, Микола Iванович повідомив, що протягом квітня – травня поточного року теруправлінням проведені перевірки підприємств, які експлуатують атракціони. В КП “Центральний парк культури та відпочинку” Чернігівської міської ради в наявності знаходяться 6 атракціонів, які відносяться до об’єктів підвищеної небезпеки („Колесо огляду-М”, „Веселі гірки”, „Сюрприз”, „Орбіта-420”, „Космос”, „Берізка”). Всі атракціони витримали випробування згідно наданих протоколів перевірки. На даний час не експлуатується атракцiон «Сюрприз», у зв’язку з необхідністю заміни вісі обертання. Атракціони Прилуцького міського будинку культури та ПТ “Партнер” м. Ніжин не працюють. Протягом 2007-2008 років аварій та нещасних випадків на атракціонах підвищеної небезпеки не було.

Про стан дитячих та інших оздоровчих закладів стосовно безпечності їх функціонування в літній період 2008 року присутніх поінформували: заступник начальника управління освіти та науки облдержадміністрації Марія Кальпета, перший заступник головного державного санітарного лікаря області Анатолій Валовенко, начальник навчально – методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області Сергій Бочка. За його словами Центр постійно проводить профілактичну та просвітницьку роботу з дітьми та учнівською молоддю з питань безпеки життєдіяльності. Основний принцип цієї роботи : не забороняти, а навчити правильно діяти.

Як зауважив Володимир Дейнека, при проведенні оздоровлення та відпочинку дітей у літній період одним із факторів, який становить небезпеку для життя та здоров’я дітей є водний. З всієї мережі оздоровчих закладів області, в яких планується проведення оздоровлення та відпочинку дітей, тільки в 19 оздоровчих закладах планується купання дітей у відкритих водоймах. Згідно з вимогами „Типових правил охорони життя людей на водних об’єктах України” купання дітей на пляжі дозволяється після його обстеження фахівцями обласної водолазно-рятувальної служби та перевірки спеціальною комісією, яка створюється рішенням місцевої державної адміністрації. Складається акт водолазного обстеження дна акваторії, паспорт підводної частини пляжу та паспорт на відкриття і функціонування пляжу. З метою попередження загибелі дітей у відкритих водоймах оздоровчих закладів управлінням проводиться конструктивна робота, до якої залучаються районні комісії з питань ТЕБ та НС.

За результатами засідання готується відповідне протокольне рішення.