back

Нарада з питань проведення жнив у 2008 році та формування ринку продовольчого зерна

25-06-2008 | 16:21

25 червня під головуванням начальника головного управління агропромислового розвитку Анатолія Максака відбулася нарада з питань проведення жнив у 2008 році та формування ринку продовольчого зерна за участю начальників управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій.

Анатолій Максак зазначив, що за тиждень розпочнеться повноцінне збирання озимої пшениці та озимого ріпаку, тому необхідно ввести щоденний моніторинг вологості зерна озимих зернових, щоб не допустити запізнення зі збиранням та втрат урожаю. На півдні Чернігівської області, у Прилуцькому та Ічнянському районах, вже розпочалося збирання ріпаків. Для отримання якісного насіння необхідно своєчасно та якісно обмолотити насіннєві ділянки. Розрахунки показують, що на сьогодні навіть вирощеним цьогорічним в області насінням маємо можливість посіяти озимі культури у наступному році не нижче другої репродукції. Необхідно також прискорити темпи ремонту зернозбиральних комбайнів зерноочисної і зерносушильної техніки. Підготовити до прийняття урожаю зернотоки і зерносховища, привести в належний технічний стан вагове господарство.

Зважаючи на те, що окремі господарства самі не в змозі впоратись із збиранням зернових, необхідно терміново укладати договори на додаткове залучення комбайнів.

Начальник управління розвитку агропромислового виробництва головного управління Віктор Кобець відмітив, що з кожним роком виконання комплексу збиральних робіт ускладнюється. Причинами є – старіння техніки (парк їх на 95-97% зношений, низькі темпи оновлення). У поточному році придбано лише 24 зернозбиральних комбайни, тоді як щорічно області необхідно купувати не менше 200 комбайнів. Наше завдання всіляко сприяти та переконувати керівників господарств у необхідності придбання нових комбайнів.

Одночасно з ремонтом збиральної техніки необхідно вести підготовку зерноочисних машин, зерносушильного, вагового господарства та іншого обладнання.

За словами начальника обласної державної насіннєвої інспекції Віктора Кекуха, в області під урожай 2008 року було закуплено сільгосптоваровиробниками - 1780 тонн елітного насіння ярих зернових культур, з них, нажаль, 661 тонна завезена з інших областей, озимих зернових було закуплено 2638 тонн, з них з інших областей - 901 тонна. За рахунок недоотримання технологій вирощування насіннєвого матеріалу по двох елітгоспах (ДПДГ «Івківці» Прилуцького району та АФ ДПДГ «Лосинівське» Ніжинського району) практично весь елітний матеріал було вибракувано.

Далеко не все гаразд з вирощуванням і реалізацією насіння в самому Інституті агропромислового виробництва. Краща ситуація з вирощуванням і реалізацією насіння склалась в селекційно - дослідній станції «Носівська» та її дослідному господарстві (Носівський район), а також у державному підприємстві, дослідному господарстві «Іванівка» (Борзнянський район).

Спостерігається відповідна позитивна робота в галузі насінництва у закритому акціонерному товаристві - науково-виробничому об’єднанні «Чернігівеліткартопля», де практично все вирощене насіння було доведено до посівних кондицій і реалізовано.

Що стосується ситуації, яка склалась по елітгоспам, то на сьогодні насіннєві посіви виглядають дещо краще, ніж у минулому році, більш ефективно проведені всі агротехнічні заходи, витримана технологія вирощування насіннєвих посівів, що дає підстави отримати якісний насіннєвий матеріал, у достатній для області кількості.