back

В області почав діяти «дорожній» штаб

29-12-2023 | 13:23

Розпорядженням начальника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса від 21 грудня цього року № 861 утворено обласний штаб з реагування на ускладнення погодних умов для своєчасної ліквідації їх наслідків на автомобільних дорогах загального користування на території області. До його складу увійшли представники ОДА та РВА, головних управлінь ДСНС України та Нацполіції в області, Укртрансбезпеки, Служби відновлення та розвитку інфраструктури в області, Агентства місцевих доріг.

Перше засідання обласного штабу провів 28 грудня В’ячеслав Чаус.

«Наше завдання – зробити все можливе для безпечного пересування дорогами Чернігівської області. Зараз не йдеться про ремонти – це все після Перемоги. Втім на критичні ситуації маємо реагувати. Особливо тоді, коли на них своєчасно не реагує підрядник. Разом маємо напрацювати алгоритм дій, що дозволить зменшити наявний негатив у сфері обслуговування автодоріг», – наголосив начальник ОВА.

Відповідний алгоритм уже розроблений. Його затвердить обласний штаб після внесення правок від усіх дотичних структур. Найголовніша складова – комунікація між усіма ланками, включаючи громади. Відтак, буде створено спеціальний чат, куди голови ТГ зможуть надсилати інформацію саме по критичних моментах з фото- та відеофіксацією.

Водночас треба враховувати обмеженість фінансування. Як розповів керівник Служби відновлення та розвитку інфраструктури в області Роман Сміяненко, наразі підрядники працюють в дуже економному режимі – щоб забезпечити належне утримання трьох тисяч кілометрів доріг, що на балансі Служби, потрібно в 15 разів більше коштів, ніж передбачено. Тому першочергова увага в разі погіршення погодних умов – на шляхи міжнародного та державного значення, де значна інтенсивність транспортного руху.

Проблематичним залишається навантаження на дорогах. На деяких ділянках воно в рази перевищує норми. За інформацією Управління Державної служби з безпеки на транспорті Чернігівської області, лише цього року виписано близько двох тисяч актів щодо перевантаження доріг. У зв’язку з цим накладено штрафних санкцій на майже 11 мільйонів гривень (понад 9 мільйонів – сплачено). Для врегулювання ситуації потрібні пункти габаритно-вагового контролю. Наразі в області є два робочі комплекти, які потрібно встановити на спеціальних майданчиках. Плюс – посилення контролю. З цього приводу ОВА звертатиметься до Державної служби України з безпеки на транспорті.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації