back

На Чернігівщині запустили проєкт «Відновлення» для допомоги ветеранам

22-12-2023 | 17:07

Днями на Чернігівщині стартував проєкт «Відновлення» для ветеранів та їхніх родин. Його основна мета – адаптація та ресоціалізація ветеранів.

Заходи проєкту та передбачена ним комплексна допомога спрямовані на те, аби ветеранські родини не відчували себе залишеними на самоті. 

Проєкт реалізується у співпраці Чернігівською ОДА та благодійним фондом «Карітас Чернігів». 

«Відновлення» – складова виконання в області Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», започаткованої першою леді України Оленою Зеленською.

«Ми працювали над проєктом «Відновлення» ще з літа. Чимало часу пішло на формування та злагодження команди спеціалістів. Така комплексна робота з родинами потребує чутливого та виваженого підходу, і ми не могли стартувати, доки не впевнилися, що команда дійсно фахова», — розповіла заступниця голови Чернігівської ОДА Жанна Шерстюк.

Вона також висловила вдячність адміністраціям парку природи «Беремицьке» та заміського комплексу «Dereville», які підтримують проєкт на своїх локаціях.

Також допомогу у втіленні проєкту надають Чернігівський РТЦК та СП, Агенція регіонального розвитку області, Чернігівський обласний центр ветеранів війни.

Минулої суботи під час першої зустрічі для ветеранів війни та їхніх дружин провели  різнопланові заняття, які дозволили відпочити, отримати психоемоційне відновлення, налагодити близьке спілкування із сім’єю. Для дітей організували майстер-клас з виготовлення декору для дому «Різдвяне панно».

«Відновлення» передбачає проведення п’яти послідовних зустрічей з кожною групою учасників, пояснює Інна Чистенко,  регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я в області.

Також у рамках проєкту ветерани та їхні родини зможуть отримати юридичну допомогу, консультації з питань організації власної справи, соціальну підтримку. З кожним клієнтом команда проєкту проводитиме індивідуальну роботу.

«Наша основна ціль це – людина: ветеран, його дружина, діти. Завдання – допомогти їм подолати певні труднощі, які виникли. Для цього об’єднуємо зусилля органів влади, громадянського суспільства, волонтерів, тощо», - наголосив директор благодійного фонду «Карітас Чернігів» о. Роман Пушка.

Перша група учасників — чотири сім’ї демобілізованих ветеранів війни з дітьми познайомилася із командою спеціалістів проєкту. Серед останніх — психологи, соціальні робітники, юристи, капелани та волонтери. Згодом до першої групи планують долучити ще шість родин.

Ветеранські родини, які мають бажання взяти участь у проєкті, можуть звернутися на гарячу лінію обласного центру ветеранів війни: 0730050750

До слова, раніше на Чернігівщині запрацював сервіс «Швидкодопомога» – онлайн-мапа надавачів послуг з психосоціальної підтримки та психічного здоров’я. Завдяки сервісу фахівці цієї сфери можуть відповідати на запити клієнтів більш комплексно: надати допомогу за своєю компетенцією і одразу за потреби перенаправити їх до спеціаліста в іншій галузі поблизу.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації