back

Відновлення Чернігівщини: основні виклики та стратегічні цілі

13-12-2023 | 15:40

13 грудня у Києві провели Форум «REBUILDING LIVES: ПРІОРИТЕТИ ТА ПРИНЦИПИ ВІДНОВЛЕННЯ», який зібрав представників центральної та регіональної влади, донорських організацій, громадянського суспільства, бізнесу та інших стейкхолдерів процесів відновлення, з метою координації спільних зусиль задля ефективної відбудови України.

Організатор заходу  – коаліція Ukraine Support Team спільно з Офісом ефективного регулювання «BRDO» за підтримки «Stabilisation Platform» на замовлення Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

До участі в режимі онлайн долучився перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем. Він розповів про те, як триває процес відновлення на Чернігівщині.

У лютому-березні 2022 року Чернігівщина зазнала значних втрат та руйнувань. Загалом внаслідок обстрілів та бомбардувань у регіоні пошкоджено або зруйновано майже 13 тисяч об’єктів, з них понад 80% – житло громадян.

Досить багато людей виїхали з Чернігова та області під час активних бойових дій. Для того, щоб їх повернути, першочергово необхідно було відновити житло. Проте на перших етапах через велику кількість зруйнованих мостів (близько 33) виникла проблема з логістичним сполученням та транспортуванням будівельних матеріалів.

«Хотілось би подякувати Уряду за те, що приділив цьому питанню особливу увагу, Державній службі спеціального транспорту, завдяки якій були зведені тимчасові переправи, та нашим французьким партнерам, які надали шість швидкозбірних мостів. Все це суттєво покращило логістичне забезпечення», – наголосив Костянтин Мегем.

Наразі процес відновлення Чернігівщини триває. До нього залучені кілька стейкхолдерів – обласна військова адміністрація, органи місцевого самоврядування, громадськість, міжнародні та волонтерські організації.

«З метою подолання існуючих проблем і загроз, координації та визначення пріоритетних напрямків відновлення області облдержадміністрацією розроблено стратегічний документ «Чернігівщина – від відновлення до розвитку. Документом визначено 4 взаємопов’язані основні цілі: Чернігівщина – безпечний регіон; комплексне відновлення інфраструктури; відновлення бізнесу і розбудова нової економіки регіону; збереження і розвиток людського потенціалу», – зазначив перший заступник начальника ОВА.

Та додав, що основними джерелами фінансування заходів з відновлення області є кошти державного бюджету та міжнародних організацій і фондів, оскільки бюджет Чернігівщини обмежений у ресурсах.

Завдяки спільним зусиллям всіх зацікавлених сторін вже відновлено більше половини зруйнованих об’єктів, серед них – понад 5 тисяч житлових будинків.

Зокрема, з перших днів деокупації значну допомогу у відбудові надавали волонтери. Так, у Ягідному завдяки силам «Добробату» та за рахунок коштів  обласного бюджету вдалося у найкоротші терміни відновити житло громадян. Наразі ж  триває комплексне відновлення села у межах експериментального проєкту, який реалізовує Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури. Крім того, відновлювати Ягідне допомагають латвійські партнери, які вже допомагали будівельними матеріалами та наразі надають модульні будинки для тих, хто втратив житло.

Зазначимо, що координація співпраці з міжнародними партнерами здійснюється через Регіональний офіс міжнародного співробітництва.

Створення такого офісу — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

У рамках роботи Регіонального офісу формується актуальний перелік потреб територіальних громад у необхідній для відбудови допомозі. Тобто всі потреби області формуються із потреб і запитів громад.

Розповів Костянтин Мегем і про проблему кадрового дефіциту професій, яка існує в області. Насамперед це стосується будівельників. Тож ведеться робота з партнерами стосовно забезпечення професійно-технічних навчальних закладів обладнанням, необхідним для організації навчального процесу вказаній професії.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації