back

Засідання координаційної ради з підготовки обласних заходів у зв’язку з 75-роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні

16-07-2008 | 17:18

16 липня в облдержадміністрації пройшла Координаційна рада з підготовки обласних заходів у зв’язку з 75-роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Перед початком Координаційної ради відбулася презентація трьох видань: Голодомор 1932 – 1933 років в Україні: документи і матеріали /Упорядник Руслан Якович Пиріг; НАН України. Інститут історії України. – Київ: Видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2007

Українська повстанська армія. Історія нескорених /Відповідальний редактор Володимир В’ятрович. – Львів, 2007

Ален Безансон «Лихо століття: Про комунізм, нацизм та унікальність голокосту» - про типологічну подібність найжорстокіших тоталітарних режимів – комунізму та нацизму, а також комплекти компакт-дисків десятисерійного документального фільму «Собор на крові» - якій висвітлює український національно - визвольний рух у 1919-1949 роках.

"Три книги та відеофільм, видані за сприяння Українського інституту національної пам’яті, передані на прохання голови облдержадміністрації Володимира Хоменка бібліотекам та навчальним закладам області для просвітницької роботи серед широких верств населення, передусім молоді", - зазначив представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко

Відкриваючи засідання Ради голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко поінформував присутніх про завдання, які були поставлені Президентом України на третьому засідання Координаційної ради з питань підготовки заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932—1933 років, яке відбулося в м. Кіровограді 10 червня 2008 року. Це зокрема, посилення інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо висвітлення подій 1932—1933 років, налагодження співпраці засобів масової інформації та регіональних архівних установ інше.

За словами Володимира Хоменка з початку року в обласних і районних газетах було надруковано 108 публікацій, присвячених подіям і людям періоду Голодомору; обласна телерадіокомпанія «Сівер-центр» започаткувала серії радіо- і телепередач; цього року на журналістському фестивалі «Золотий передзвін Придесення» було започатковано номінацію «Висвітлення Голодомору 1932—1933 років на Чернігівщині», переможцем у якій став колектив чернігівської районної газети «Наш край».

Особливе місцем в діяльності облдержадміністрації щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору посідає встановлення пам’ятних знаків.

«Цього року вже встановлено 9 пам’ятних знаків у Козелецькому, Куликівському, Талалаївському районах. Виготовлено ще 59 пам’ятних знаків, що будуть установлені централізовано», - зазначив голова облдержадміністрації.

На закінчення Володимир Хоменко закликав усіх присутніх посилити роботу щодо підготовки заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932—1933 років та виконання завдань, поставлених Президентом України.

На Координаційній раді заступник начальника Управління Служби безпеки України в Чернігівській області Анатолій Солонець презентував книгу «Розсекречена пам’ять. Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД».

Також були розглянуті питання виконання обласного плану заходів на 2008 рік у зв’язку з оголошенням в Україні 2008 року Роком пам’яті жертв Голодомору та про підготовку та видання обласного тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.