back

Житло, лікування, профорієнтація: яку ще соціальну підтримку можуть отримати ветерани Чернігівщини

07-12-2023 | 17:44

На сьогодні розбудова ветеранської політики – один з пріоритетів діяльності всіх щаблів влади.

Що саме зроблено у цьому напрямку на Чернігівщині, а, зокрема, про програми соціальної підтримки ветеранів, говорили сьогодні під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

За словами Оксани Петренко, заступниці директора Департаменту соціального захисту населення ОДА, наразі в регіоні діє дві програми, що фінансуються державним бюджетом і розроблені профільним Міністерством. Мова – про професійну адаптацію ветеранів та забезпечення їх житлом.

"Що стосується першої, то в поточному році вже 66 осіб скористалися послугою, всього укладено 95 тристоронніх угод на суму 1,1 мільйона гривень. Найпопулярніша професія – водій різних категорій (або отримання прав «з нуля», або здобуття нової категорії)».

Якщо говорити про грошову компенсацію на житло (область отримала на це 79,7 мільйона гривень), то в поточному році її призначено 83 родинам і вже 37 осіб отримали кошти на спецрахунки.

Також розповіла спікерка і про обласний центр ветеранів війни, який працює на двох локаціях Чернігова за адресами: вул. Ганжівська, 8 і проспект Миру, 116 а.

Серед послуг, які тут можна отримати: психологічні (консультування, діагностика, психологічна підтримка і супроводження, просвіта та інформування), соціальні (сприяння соціальній адаптації в соціумі, організація заходів) та  реабілітаційні (оздоровчий масаж, фітнес, дихальні техніки, ароматерапія, апаратний лімфодренаж).

Або можна звернутися за телефоном +38 073-005-07-50 і фахівець допоможе вирішити питання.

Окрім державних в регіоні діють і обласні програми.

Попередня, функціонувала в 2019-2023 роках та передбачала лікування і  протезування зубів захисникам (15 тисяч гривень на рік на одну особу) та забезпечення наборами штучних кришталиків.

Цього року розроблена нова на  2024-2026 роки.

Мова – про Програму соціальної підтримки Захисників і Захисниць України, членів їх сімей, та осіб, які постраждали від військової агресії російської федерації на території Чернігівської області.

Серед напрямків:

  • матеріальна допомога членам сімей загиблих;
  • лікування та протезування зубів Захисникам і Захисницям;
  • забезпечення наборами штучних кришталиків (15 тисяч – один набір);
  • одноразова грошова допомога дітям загиблих (померлих) Захисників і Захисниць (5000 грн до Дня захисту дітей на 1 дитину);
  • забезпечення слуховими апаратами (20 тисяч гривень – один апарат);
  • розробка інформаційної платформи для Захисників і Захисниць;
  • функціонування освітнього простору ветеранського розвитку;
  • придбання медичного обладнання для КНП “Чернігівська обласна лікарня” та  “Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня” (1 мільйон 550 тисяч гривень) ;
  • навчання спеціалістів з медичної реабілітації КНП “Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня”.

Окремо зупинилася спікерка на реалізації пілотного проєкту «Відновлення», у рамках Всеукраїнської програми «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською. Це – про створення певних груп “м'якої” психологічної роботи з родинами.

Ще діють і програми міст, громад, районів Чернігівщини. Ними, наприклад, передбачені додаткова знижка на сплату за житлово-комунальні послуги, компенсація за виготовлення і встановлення надмогильного пам'ятника, пільгові перевезення та різні види матеріальної допомоги.

«Більше того, від Державної служби зайнятості можна отримати мікрогранти «єРобота», від Українського ветеранського фонду – проєкти ветеранського бізнесу (від 500 тисяч до 3 мільйонів гривень на свій проект), також бюджет участі тергромад і гранти від міжнародних донорів на проєктну діяльність», – зауважила Оксана Петренко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації