back

Медичні бригади побували в Чернігівському, Прилуцькому та Новгород-Сіверському районах

07-11-2023 | 08:28

26 жовтня лікарі мобільної бригади за день вони змогли прийняти понад 200 громадян не тільки з Остра Чернігівського району, а й з прилеглих населених пунктів – Бірків, Валевачів, Туманської Гути, Жуківщини.

Зокрема, на прийомі в ендокринолога побувало 32 пацієнтів, кардіолог надав консультації 39 громадянам, офтальмолог – 42, судинний хірург прийняв 23 місцевих жителя, лікар УЗД обстежив 65 чоловіків і жінок, про  свій рівень глюкози у крові дізналися 77 громадян, артеріальний тиск виміряв 51 пацієнт. Проводилися дослідження  і води – серед 52 зразків у 13 знайдено відхилення від норми. Крім того, з медичною бригадою працював і психолог, провівши  роботу у місцевому ДНЗ «Оленка» та з учнями 1-2 класів Остерського ліцею №2. Також він індивідуально проконсультував 8 громадян.

Спеціалісти Центру роздали людям друковані матеріали із закликами до вакцинації та популяризації засад здорового способу життя, а серед працівників Остерського коледжу будівництва та дизайну провели лекцію на тему «Інсульт: як розпізнати?».

2 листопада фахівці Прилуцького МРВ ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» разом з лікарями Прилук побували у Яблунівській ТГ та зустрілися з жителями Яблунівки, Сергіївки, Дубового Гаю,  Ковтунівки.

Протягом робочого дня лікар-кардіолог проконсультував 26 осіб, хірург – 23, офтальмолог  обстежив 41 пацієнта, невропатолог –  42. ЕКГ пройшли 20 пацієнтів, 35 людям виміряно артеріальний тиск, 17 осіб обстежено на предмет виявлення гепатитів та 5 визначено ВІЛ-статус, 23 громадянам виміряно рівень цукру у крові. Вакциновано 4 медичних працівників (гепатит В).

Окрім цього, мобільна бригада побувала у селищі Мала Дівиця.

Лікарі проводили прийом пацієнтів в приміщенні місцевого ЦПМСД, куди прийшли жителі  Малої Дівиці, сіл Товкачівка, Обичів, Велика Дівиця. Зокрема, лікар-кардіолог проконсультував 30 чоловіків і жінок, офтальмолог обстежив 31 пацієнта , невропатолог - 26 пацієнтів. Крім того, ЕКГ пройшли 28 пацієнтів, 30 людям виміряно артеріальний тиск, 9 людей обстежено на предмет виявлення гепатитів, 17 громадянам виміряно рівень цукру у крові.

Загалом у Прилуцькому районі спеціалісти дослідили 46 зразків води від громадян (у 8 зразках виявлено перевищення рівня нітратів), провели масово-роз’яснювальну роботу щодо попередження загострення хронічних захворювань, необхідності щеплень проти вакцинокерованих інфекцій.

Для учнів Малодівицького загальноосвітнього навчального закладу, КЗ «Яблунівський ліцей» та Дубовогаївської ЗОШ провели лекції про шкоду тютюнопаління та використання електронних пристроїв для вдихання тютюнових сумішей. Для населення Прилуцького району відбулася бесіда «Ознаки інсульту та чинники, які його провокують».

Того ж дня шлях медиків  проліг і до найпівнічнішого районного центру області – Новгород-Сіверського, куди автобус, наданий  міжнародними партнерами, привіз вузькопрофільних спеціалістів з лікарняних закладів Чернігова та фахівців ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України».

Медики вели прийом громадян у  КНП «Новгород-Сіверська ЦМЛ ім. І.В. Буяльського», а також у міському центрі ПМСД.

Загалом лікарі поспілкувалися із майже 190 пацієнтами, надавши  консультації і поради щодо прийому медикаментів, дотримання алгоритмів здорового способу життя та уникнення загострень хронічних недуг. А фахівці  ОЦКПХ провели масово-роз’яснювальну роботу стосовно профілактики інфекційних захворювань, поширивши наочні друковані матеріали із закликами вдаватися до  вакцинації.

Ендокринолог прийняв 28 пацієнтів, кардіолог – 31, офтальмолог проконсультував 50 громадян, гастроентеролог – 19, невропатолог – 27, на прийомі у мамолога побували 33 людини, про свій рівень глюкози у крові дізналися 32 громадянина, артеріальний тиск виміряно 65 людям, на вірусні гепатити обстежено 28 людей.

Особливу увагу приділено профілактичним щепленням: вакцину введено 25 людям, з яких 22 – діти. Щеплення здійснювалося вакцинами АДП-м, КПК, ОПВ, АКДП та вакциною від грипу.

Більше того, спеціалісти дослідили 32 зразки води (з водогонів громадського користування та індивідуальних колодязів) на вміст нітратів. Зафіксовано 2 відхилення від норми, в результаті чого надано консультації щодо недопущення її для приготування їжі та для годування немовлят.

За інформацією Чернігівського обласного центру
 контролю та профілактики хвороб МОЗ України