back

Куди повідомити про воєнні злочини російської федерації проти довкілля?

06-10-2023 | 10:24

Як притягнути російську федерацію до відповідальності за воєнні злочини проти довкілля – про це говорили учасники інформаційного заходу, який відбувся dчора, 4 жовтня, в Агенції регіонального розвитку Чернігівської області за участі представників громад, органів виконавчої влади, науковців та громадськості.

Дискусії стосувалися екологічних наслідків війни, оцінки збитків, завданих довкіллю України, правового аспекту оцінки та фіксації екологічної шкоди.

Варто зауважити, що на сьогодні в Україні створені спеціальні ресурси для збору даних про воєнні злочини проти довкілля України від громадян та інших зацікавлених осіб. Це сайти і мобільні застосунки ЕкоЗагроза (від Міндовкілля) та Warcrimes.gov.ua (від Офісу Генпрокурора України), а також чат-боти EcoShkodaBot (від Держекоінспекції України в Telegram) та SaveEcoBot (від громадськості у Telegram і Viber).

Як повідомити? Це просто! Основні 4 кроки:

  1. Зайдіть на сторінку вебресурсу або додайте чат-бот до вашого месенджера.
  2. Заповніть форму (у розділах «Повідомити», «Повідомити про екозлочин» тощо).
  3. Прикріпіть фото та/або відео (за наявності).
  4. Надішліть.

До відома, шкода, завдана довкіллю України внаслідок повномасштабного вторгнення, є воєнним злочином. До таких злочинів належать: пошкодження/знищення; забруднення/засмічення; самовільне використання природних ресурсів та екосистем внаслідок воєнних дій.

Прикладами цих злочинів є: знищення лісів, заповідних територій через пожежі вибухів боєприпасів; забруднення атмосферного повітря (від неорганізованих викидів), ґрунтів, вод (від потрапляння в них паливно-мастильних матеріалів чи інших небезпечних речовин); засмічення земель від залишків боєприпасів і військової техніки; самовільний видобуток надр; знищення рослинного/тваринного світу.

  • Умовою притягнення російської федерації до відповідальності за воєнні злочини проти довкілля є здійснення фіксації злочину ворога проти довкілля України.

Довідково. Захід організовано Благодійним фондом «Право на захист» у рамках проєкту «Юридична підтримка громад: захист права на екологічну безпеку й інших екологічних прав та інтересів громад України, що постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України» за фінансової підтримки Conrad N. Hilton Foundation.

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації