back

У Ніжині проведені навчання МНС

23-07-2008 | 14:39

22-го липня 2008 року у Ніжині на аеродромі Спеціального авіазагону МНС під керівництвом Міністра Шандри В.М. пройшли планові методичні навчання новоствореного авіаційного протипожежного підрозділу і оперативно - рятувальних сил Міністерства щодо гасіння великих лісових та інших масштабних пожеж. У даному заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло, керівники і фахівці структурних підрозділів та обласних оперативно - рятувальних гарнізонів МНС України, а також начальники управлінь надзвичайних ситуацій облдержадміністрацій.

В ході навчань були продемонстровані оперативно - тактичні можливості та практичні дії протипожежної авіації МНС, зокрема, недавно придбаних пожежних літаків АН-32П і вертольотів Мі-8МТ із водозливними пристроями, у взаємодії з парашутно-десантним і наземними рятувальними підрозділами МНС. Для проведення навчань залучалася спеціальна техніка і особовий склад Головного управління МНС в Чернігівській області на чолі з керівником гарнізону Шаповалом А.М.

Спочатку начальник Державної авіаційної пошуково - рятувальної служби МНС Рунаєв І.В. та начальник Спеціального авіаційного загону МНС Сліпченко В.В. розповіли присутнім про структуру, головні завдання та можливості авіаційного загону щодо виконання завдань за призначенням. Потім відбувся огляд авіаційної техніки, засобів наземного забезпечення польотів та спеціального спорядження пошуково-рятувальної і парашутно - десантної служби (із демонстрацією варіантів можливих заправок вогнегасною речовиною пожежних літаків та гелікоптерів). Пожежні літаки АН-32П були виготовлені на Державному підприємстві «Київський авіаційний завод «Авант» на замовлення МНС. Уперше в історії незалежної України таке замовлення виконане вітчизняними авіабудівниками для вітчизняного ж замовника. Влітку минулого року ці літаки брали участь у гасінні пожеж у гірсько - лісовій місцевості Криму і зарекомендували себе в якості ефективного засобу боротьби з лісовими пожежами, адже вони скидають у зону горіння по 8 тон вогнегасної рідини. Також АН-32П використовується для перевезення парашутно - рятувальних груп і спеціальних вантажів. Він має високу ступінь надійності та експлуатаційної безпеки.

Після огляду техніки, розпочалася практична частина навчань. За задумом, внаслідок тривалої сухої та спекотної погоди виникла лісова пожежа. Для її гасіння залучено місцеве населення, мобільну оперативну групу, пересувний пункт управління та особовий склад підрозділів ГУ МНС в Чернігівській області на 12-ти спец автомобілях, а також піротехнічну групу - для створення на шляху розповсюдження вогню перешкод методом вибуху.

З метою визначення масштабів лісової пожежі та уточнення управлінських рішень щодо її ліквідації, проведено повітряну розвідку гелікоптером Мі-8Т авіації МНС. Також він доставив пожежний десант з 6-ти рятувальників для виявлення і надання допомоги постраждалому, який опинилися в осередку пожежі. Травмованого було піднято на борт гелікоптера і транспортовано для надання невідкладної медичної допомоги.

В ході авіаційної розвідки встановлено, що пожежа розповсюдилась на значну площу. На місці пожежі продовжують працювати підрозділи ГУ МНС в Чернігівській області. За допомогою пожежних насосних станцій забезпечено безперебійну подачу води до пожежних автоцистерн.

Додатково залучаються два гелікоптери Мі-8МТ. Один з водозливним пристроєм для гасіння пожежі, другий - для доставки 12-ти пожежників-рятувальників з ранцевими вогнегасниками. З повітря гелікоптер швидко заправляє водозливний пристрій у най ближньому озері і скидає воду на вогонь.

Проте, внаслідок сильних поривів вітру, виникають окремі осередки пожеж, які швидко набувають значних розмірів. Низова пожежа переходить у верхову. У зв’язку з цим для її гасіння залучаються пожежні літаки Ан-32П. Кілька прицільних прольотів над вогняною стіною і пожежа успішно ліквідована.

Після закінчення практичної частини, відбулася теоретична. Із вступним словом перед керівниками і фахівцями структурних підрозділів та обласних оперативно - рятувальних гарнізонів МНС виступив Міністр Шандра В.М. Далі начальник Державної авіаційної пошуково-рятувальної служби МНС Рунаєв І.В. розповів про оперативно - тактичні можливості пожежного авіаційного підрозділу у складі Спеціального авіаційного загону (м. Ніжин). Директор Департаменту управління рятувальними силами МНС Марченко Г.Б. ознайомив присутніх з організацією взаємодії у разі масштабного залучення авіації МНС та оперативно - рятувальних сил Міністерства до гасіння пожеж та проведення пошуково - рятувальних заходів. Підвів підсумки методичного навчання заступник Міністра Антонець В.М., який дав високу оцінку діям рятувальників.

Під час спілкування з представниками ЗМІ, Міністр МНС Шандра В.М зазначив, що боротьба з пожежами є гострою державною проблемою не тільки для України, а також і для багатьох інших країн світу. В цьому контексті і виникла нагальна потреба утворення у складі авіації МНС спеціального протипожежного підрозділу, який дає змогу оперативно реагувати на появу осередків пожеж, своєчасно попереджати їх розповсюдження й ефективно боротися з ними на свій території держави, а при необхідності – надавати допомогу іншим країнам.

Також очільник МНС повідомив, що коло завдань авіації МНС не обмежується лише гасінням пожеж. Літаки та вертольоти Міністерства несуть постійне чергування в Єдиній державній системі проведення авіаційних пошуково - рятувальних робіт, здійснюють авіаційне забезпечення аварійно - рятувальних робіт при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечують перевезення рятувальників та гуманітарних вантажів.

Прес-служба ГУ МНС України в Чернігівській області,