back

У Великому Дирчині запалав „Блакитний вогник”

08-08-2008 | 15:21

7 серпня у селі Великий Дирчин Городнянського району відбулось відкриття газогіну, який приніс “блакитний вогонь” у 57 будинків мешканців села.

Розпочате у 2006 році будівництво газопроводу через нестачу коштів та деякі інші технологічні питання було завершено лише у 2008-му. За цей час прокладено понад 2 кілометри труб від магістрального газогіну до села — за бюджетні гроші та близько 6 кілометрів по селу — за рахунок дирчинців, які створили відповідний кооператив. На будівництво газопроводу держава виділила близько 200 тисяч гривень, майже стільки заплатили за газ у власних будинках селяни — приблизно по три з половиною тисячі гривень з оселі.

“Цей магістральний газогін біля вашого села у 90-х роках будувало наше господарство за власний кошт, коли я працював тут” — сказав заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло на святі запалення та освячення “блакитного вогника”. — “І тоді ми поставили “заглушку” на Дирчин з надією на те, що колись тут буде газ — і не помилились”.

За останні три роки в Городнянському районі було газифіковано стільки сіл, скільки за всі роки радянської влади. Олександр Шанойло підкреслив, що це відбулось тільки тому, що люди повірили в себе, взяли ініціативу у свої руки: створили кооператив, вклали свою частину коштів і долучили до цього державне фінансування.

Засідання колегії Державного архіву Чернігівської області

4 березня відбулося розширене засідання колегії Державного архіву Чернігівської області за участю керівників архівних відділів райдержадміністрацій та міських рад, під час якого підбито підсумки роботи архівних установ області у 2008 році та визначені завдання на 2009 рік.

Голова колегії, директор Держархіву Раїса Воробей у своїй доповіді відзначила, що протягом минулого року документальний комплекс Національного архівного фонду області збільшився на 12 000 справ. Значно розширилася мережа трудових архівів, де зберігаються соціально значущі документи ліквідованих установ.

Найнагальнішим завданням архівістів було і залишається надання громадянам широкого доступу до інформаційних ресурсів, задоволення їхніх потреб за запитами соціально-правового характеру. Архівісти видали 16 437 довідок громадянам та юридичним особам. Послугами читальних залів скористалося 1370 громадян України, близького та дальнього зарубіжжя.

Широко використовувалися такі інформаційні послуги, як ініціативне інформування, стаціонарні, пересувні та он-лайнові виставки документів, публікації в пресі, виступи на радіо та телебаченні.

Держархів області брав активну участь у заходах із вшанування 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні, зокрема, підготував матеріал для обласного тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, збірник архівних документів з означеної теми.

За вагомий внесок у справу формування, збереження, використання Національного архівного фонду та дослідження Голодомору 1932-1933 років колектив Державного архіву Чернігівської області нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

Разом з тим колегія констатувала наявність недоліків.

Актуальною залишається проблема розширення площ архівосховищ Держархіву області та більшості архівних відділів райдержадміністрацій і міських рад, недостатнє матеріально-технічне та кадрове забезпечення.

Колегія прийняла рішення, спрямоване на покращання архівної справи в області.