back

Оплачувані громадські роботи допоможуть у ліквідації наслідків стихійного лиха

08-08-2008 | 17:31

2 серпня 2008 року на екстреному засіданні уряду з ініціативи Міністерства праці та соціальної політики України було прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України №1047 «Про проведення оплачуваних громадських робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23–27 липня 2008 року».

Відповідно до цього розпорядження, яке набуло чинності з моменту прийняття, з метою впорядкування постраждалих територій Вінницької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, місцевими державними адміністраціями та службою зайнятості організуються оплачувані громадські роботи. Громадські роботи – це загальнодоступні види робіт, що не потребують спеціальної кваліфікації, виконуються на договірній основі та добровільних засадах.

В оплачуваних громадських роботах у регіонах, що постраждали від стихійного лиха, можуть взяти участь всі бажаючі громадяни, в тому числі особи, що зареєстровані в установленому порядку в центрах зайнятості як безробітні. Згідно з рішенням уряду, джерелами фінансування оплачуваних громадських робіт є кошти місцевих бюджетів, роботодавців, для яких ці роботи виконуються, та інші джерела відповідно до законодавства. Зокрема можуть використовуватися кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у разі залучення до цих робіт зареєстрованих безробітних.

Кошти із зазначених джерел можуть бути спрямовані на: заробітну плату з нарахуваннями, оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності; перевезення або оплату проїзду учасників громадських робіт; оплату їх проживання, а також придбання інвентарю та спецодягу.

Для організації оплачуваних громадських робіт можуть застосовуватися всі доступні види робіт, які не пов’язані з ризиком для життя. У ході громадських робіт передбачається впорядкування територій населених пунктів, відновлення приміщень об’єктів соціальної сфери: закладів охорони здоров’я, дитячих садків, шкіл тощо.

Сьогодні фахівці служби зайнятості спільно з місцевими органами влади проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення області щодо можливості надання допомоги постраждалим регіонам та формують банк даних осіб, які бажають прийняти участь в оплачуваних громадських роботах, спрямованих на ліквідацію наслідків стихійного лиха.


За додатковою інформацією можна звертатися до Центрів зайнятості за місцем проживання.