back

Науковці-аграрники з різних куточків України зібрались у Чернігові

11-08-2008 | 13:07

11 серпня у Чернігові пройшла обласна наукова конференція, на якій науковці-аграрники з різних куточків України обмінялись досвідом та новими підходами до технологій, техніки та інших питань обробітку землі.

“Як обробляти землю — оранкою чи за технологією “ноу-тілл”, які застосовувати пестициди або не застосовувати взагалі, а розвивати біологічне землеробство, як в Західній Європі?” — сказав директор інституту агропромислового виробництва УААН Станіслав Дерев’янко. — “В області накопичилось багато питань, тому до нас запрошені провідні спеціалісти з Івано-Франківська, Києва, Чернігова тощо, які мають що запропонувати нашим сільгоспвиробникам”.

В Україну йдуть нові інвестори й нові технології обробітку землі, зокрема, технології мінімального та нульового обробітку ґрунту. Але українські вчені не вбачають у них панацеї. На думку професора Анатолія Малієнка з Інституту землеробства, ці технології поширені в країнах, де багато землі — США, Канаді, Бразилії, Аргентині. В Європі, де щільність населення велика і на одну особу припадає 10-15 соток землі, переважають традиційні інтенсивні технології, які дають змогу вирощувати високі врожаї на невеликих ділянках.

На думку Віктора Погорілого, заступника директора НДІ випробування техніки і технологій імені Леоніда Погорілого, “не можна обдурити землю якоюсь однією стратегією” — треба використовувати різні техніку та технології в залежності від характеристик ґрунту, клімату тощо.

А взагалі, як зазначив член-кореспондент Української академії аграрних наук Олександр Бердніков: “Хочеш 30 центнерів з гектару — бувай на полі 2 рази на місяць, а хочеш 70 центнерів — то 2 рази на день”.

Прес-служба головного управління
агропромислового розвитку облдержадміністрації.