back

Облік внутрішньо переміщених осіб: роз'яснення від органів соцзахисту

07-04-2023 | 09:00

Громадяни, які перемістилися із зони активних бойових дій або з тимчасово окупованих територій України, а також ті, які втратили житло, отримують довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік ВПО.

Отже, для отримання довідки внутрішньо переміщена особа може звернутися із заявою до:

- структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад за місцем проживання;

- уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг;

- через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (порталу "Дія").

Нагадуємо, що згідно із законодавством, переселенці мають одразу оновити адресу в довідці ВПО, якщо вони переїхали до іншого міста України, або взагалі скасувати статус ВПО у разі повернення додому.

Для цього внутрішньо переміщеним особам не обов’язково звертатись  до органів соціального захисту, це можна зробити скориставшись застосунком "Дія".

Довідково інформуємо, що згідно з Єдиною інформаційною базою даних про внутрішньо переміщених осіб, у Чернігівській області обліковується 71 тис. ВПО. З 24 лютого 2022 року за призначенням допомоги на проживання  внутрішньо переміщеним особам звернулася понад 61 тисяча осіб. З них отримувачів зазначеної допомоги, житло яких зруйноване або непридатне до проживання, – більш ніж три тисячі. 

За повідомленням Департаменту соціального захисту населення 
Чернігівської обласної військової адміністрації