back

Учасники «Школи молодого журналіста» дізналися у Корюківці, «як працює газета»

11-02-2017 17:16

Учасники проекту «Школа молодого журналіста» днями, 9 лютого, взяли участь у навчальному візиті до редакції корюківської районної газети «Маяк».

Редакторка «Маяка» Ірина Гайова та один зі співорганізаторів проекту Олександр Назаренко — голова ГО «Асоціація регіональних ЗМІ» та редактор менської районної газети «Наше слово» — розповіли учасникам про принципи організації роботи редакції, щоденного управління та планування, верстки і структурування газети та її розповсюдження.

— Вісім чоловік для нашого видання — це оптимальний варіант, — зазначила Ірина Гайова. — У нас є редактор, заступник редактора і два журналісти. Тобто, у нас зараз працює чотири творчих працівники — ті, хто пише, хто створює контент газети, — і є чотири технічні працівники. Бухгалтер, менеджер з реклами, водій — він же фотокореспондент — і верстальник.

Немало уваги приділили саме плануванню номерів. Воно спрощує роботу журналістів, допомагає їм краще організувати час та завчасно розуміти мету відвідування заходів. Таким чином працівники уникають підготовки однотипних матеріалів, які інакше можуть довго відлежуватися у резерві редакції або взагалі не потрапити у газету.

Під час зустрічі обговорили також принципи і межі редакторської правки у журналістських матеріалах.

Чимало запитань у молодих журналістів викликав процес реформування, через який проходить корюківська газета. Комунальне видання перебуває майже на завершальному етапі перетворення на приватне медіа. За словами Ірини Гайової, усі працівники залишаться на своїх місцях, однак стануть співвласниками видання. Це має підвищити відповідальність кожного за газету. Вона також зазначила, що і перебуваючи у статусі комунальної, корюківська газета не виступала апологетом влади. Втім, за її словами, реформування, безперечно, формалізує і зробить остаточним відокремлення преси від владних органів. Також воно стане ще одним кроком у доланні журналістської самоцензури, яка досі залишається проблемою, особливо у глибинці.

Олександр Назаренко наголосив, що попри тенденцію до скорочення кількості друкованих видань і закриття газет у мегаполісах, у малих містах місцева преса продовжує виходити і користуватися попитом. Він також нагадав про результати нещодавнього дослідження, які показали, що Чернігівщина є лідером за співвідношенням кількості населення до тиражів преси. Тобто, практично кожна друга сім’я в області отримує друковане видання.

Читати також: Піар та журналістика: де межі? — розповідали учасникам «Школи молодого журналіста»

Проект «Школа молодого журналіста» реалізується Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА спільно з Асоціацією регіональних ЗМІ та благодійним фондом «Майбутнє Чернігівщини».

 

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода