back

Що болить чернігівським екологам

11-06-2009 | 14:37

Як з’ясувалося під час чергового засідання прес-клубу «Ділове слово» управління у справах преси та інформації облдержадміністрації, однією з головних причин виникнення й існування екологічних проблем в області природоохоронці вважають відсутність злагоджених дій між державними, місцевими органами влади (як виконавчої, так і місцевого самоврядування) та громадською складовою екологічної діяльності.

Розмову про наболілі проблеми охорони навколишнього природного середовища вели сьогодні з журналістами заступник начальника Державної екологічної інспекції в області Юрій Резніченко та заступник начальника обласного Держуправління охорони навколишнього природного середовища Людмила Івашко.

Найзлободеннішими для Чернігівщини екологи назвали питання видалення твердих побутових відходів та їх переробки, утилізації непридатних до використання засобів захисту рослин, забруднення водойм та підземних водоносних ґрунтів, розширення площ заповідних територій.

З усіх сміттєзвалищ області тільки ніжинське більш-менш відповідає вимогам природоохоронного законодавства. Належне облаштування решти потребує значних фінансових витрат. Як і переобладнання очисних споруд на багатьох підприємствах області, через які страждають річки Білоус, Борзна, Десна, Остер, Снов, Мена, Удай та інші. Тільки на розчищення річки Стрижень, що потерпає через брудні стоки, побутове сміття та непродуману забудову прибережної території, за попередніми розрахунками потрібно більше 80 мільйонів гривень.

Гостро в області стоїть і питання утилізації непридатних до використання агрохімікатів, які становлять безпосередню загрозу забруднення як підземних вод, так і повітря та ґрунту. Протягом минулого року знешкоджено більше 49 тон отрутохімікатів. Вартість цих робіт склала 945 тисяч гривень. Але своєї черги на ліквідацію чекають ще 904,37 тони. Щирий подив і обурення при цьому викликають дії громадян, які, нехтуючи небезпекою для власного і чужого здоров’я, розбирають, простіше кажучи, крадуть, дахи та двері зі складів, де зберігається отрута.

Тож як зауважили на засіданні прес-клубу екологи, на збереження унікальної природи Чернігівського краю, здоров’я мешканців області мають бути спрямовані не лише кошти з державного та місцевого бюджетів, зусилля природоохоронних служб, органів державної влади та місцевого самоврядування, а й усієї обласної громади.