back

Чернігівщина готується до весняної повені

13-03-2009 | 13:43

Згідно з прогнозом облгідрометеоцентру негативного впливу весняної повені можуть зазнати 36 населених пунктів у 10-ти районах області, з них відрізаються повеневими водами 31 населений пункт, підтоплюються – 5.

Про це йшлося на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло 12 березня.

Члени комісії детально проаналізували заходи, організовані на території області за дорученням голови облдержадміністрації Володимира Хоменка, з метою забезпечення захисту населення і територій та мінімізації можливих збитків і втрат від негативного впливу льодоходу, весняної повені та дощових паводків у 2009 році.

Органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вже зараз визначено сили і засоби, у тому числі плавзасоби, які планується залучати для забезпечення життєдіяльності населення в зонах можливого підтоплення: надання медичної допомоги, охорони громадського порядку, перевезення населення та продуктів харчування. У період підготовки до пропуску весняної повені вирішено створити відповідні запаси грубих кормів і фуражу.

За словами начальника управління з питань надзвичайних з ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації В’ячеслава Риги, прямого впливу повені на діяльність потенційно небезпечних об'єктів не очікується, але можливе призупинення виробничої діяльності внаслідок відсутності подачі електроенергії.

Пропуск льодоходу і повені може призвести до виходу із ладу окремих систем меліорації. Необхідно забезпечити збереження понад 130 км дамб обвалування та 12 км берегоукріплень на річках області.

Звертаючись до присутніх представників відповідних служб, Олександр Шанойло зазначив, що під час весняної повені вони повинні діяти чітко і злагоджено, оперативно реагувати та можливі надзвичайні ситуації.



Довідково:

Повеневими водами можуть бути підтоплені автомобільні дороги місцевого значення на підходах до населених пунктів, які розташовані в зонах впливу весняної повені, загальною довжиною понад 21 км, в тому числі:

- Бахмацький район: а/д Бахмач-Вербівка-Осіч -1 км;

- Борзнянський район: а/д Ядути-Кіровське-Сапонівка - 6 км;

- Коропський район: а/д Закороп'є-Лиса Гора - 2,8 км;

- Менський район: а/д Мена-Макошине-Остапівка - 0,02 км;

- Новгород-Сіверський район: а/д Новгород-Сіверський-Бирине – підтоплення припаромків;

- Ріпкинський район: а/д Ріпки-Задеріївка-Радуль -2,2 км,

- Сосницький район: а/д Сосниця-Гапішківка -1,4 км, під'їзд до с.Синютин - 2,4 км, Костирів-Кнути- 4,0 км.

- Чернігівський район: а/д Мньов-Пустинки, хутір Старик - 0,5 км, Ладинка-Друцьке-сан. „Десна" - 1,0 км.