back

Щоб не горіли ліси!

04-08-2014 | 17:07

Наприкінці липня , як і в минулі роки, знову прийшла на Україну велика спека. Такі надзвичайні погодні умови повсюдно створили загрозу високої пожежної небезпеки і особливої тривоги завдали працівникам лісової галузі.

Чернігівські лісівники, дбаючи про пожежну безпеку в зелених масивах області, цілодобово на посту.

У вихідні дні — 1-го та 2-го серпня — за ініціативи Чернігівського ОУЛМГ була створена рейдова бригада ( на чолі з головним спеціалістом відділу лісового господарства Володимиром Перев’язком), яка перевіряла стан готовності лісогосподарських підприємств щодо попередження лісових пожеж чи їх оперативного гасіння в разі виникнення цього лиха.

У суботу перевіряючі вирушили у Щорський район і побували у Єлінському лісництві, де ознайомилися зі станом готовності місцевих лісівників до пожежонебезпечного періоду. Тут все було підготовлено, як слід.

Коли ж рейдова переїхала до холминських лісівників, потрапила на пожежу, що виникла біля лісів Сосницького агролісгоспу ( горіла на пні стерня). Бригада відразу викликала лісову охорону з Холминського держлісгоспу. Рятувальники прибули через 15 хвилин разом з директором підприємства Олександром Демченком, подолавши 18-кілометрову відстань. Пожежу до лісу не допустили , локалізували.

На другий день рейдова бригада відвідала Пакульське лісництво Чернігівського держлісгоспу. Нас зустріли майстер лісу Анатолій Волох і водій пожежної машини Василь Примаченко. Невдовзі ми переконалися: хоча машина і стара, але доглянута й працює безвідмовно.

Славутицьке лісництво, де була наступна наша зупинка, лісівники називають «пороховою бочкою». Адже поруч чимале місто, звідки до навколишніх лісів у літню пору йдуть і їдуть відпочивати сотні людей. На жаль, не всі з відвідувачів зелених масивів відповідально ставляться до організації свого дозвілля на природі. Про це говорив і лісничий Михайло Богатюк. А водій Олександр Корзун зауважив, що пожежну машину (три роки тому лісництво одержало нову техніку) практично навіть не ставлять у бокс, бо кожного тижня виникають пожежі.

Члени рейдової бригади побачили, як горів ліс Чернігівського агролісгоспу ( вже на той час дві доби). Прибувши на місце, ми довго викликали телефоном директора підприємства Олександра Балабушка, але він не відповідав. Мовчав він, коли жителі села Глядин, що біля Мньова, не додзвонившись, взяли лопати і стали гасити пожежу. Юрій Шарий, представник МНС у нашій бригаді, викликав підмогу з Чернігова.

На жаль, біля Славутича мало рекреаційних пунктів для змістовного відпочинку людей і майже відсутня попереджувальна протипожежна агітація.

Хороше враження на нас справили відвідини Любецького лісництва. Техніка тут теж старенька, але працює справно. Лісничий Олександр Василенко і чергова Ольга Блоха були біля камери відеоспостереження, спостерігали за обстановкою в своїх лісах.

Далі наш маршрут пролягав у Добрянський держлісгосп. Чергувала пильна Наталія Ярмак, помічник лісничого. Вона безвідривно біля монітора. Свій недільний виїзд наш рейдовий колектив завершив на Голубих озерах. Хоча день наближався до вечора, але відпочиваючих у цьому чудовому куточку назбиралося до тисячі. Добрянські лісівники вже привчили їх, як дотримуватися правил протипожежної безпеки. Але сміття не всі навчилися за собою прибирати. Псують красиву картину «кучугури» непотребу. Особливо вражає забрудненістю ділянка відомого орендаря, який, уклавши угоду з лісівниками, весь час забуває про вивезення сміття. «У Добрянського держлісгоспу є всі підстави розірвати з ним угоду», — так заявив головний лісничий Денис Землянко. По добрянських лісах членів рейдової супроводжували лісничий Добрянського лісництва Сергій Ковальчук та помічник лісничого Олешнянського лісництва Євген Ходаш.

Ми також впевнилися, що на підприємстві утримують у належному стані протипожежну техніку і піклуються, щоб відпочинок людей був безпечним.

В поїздках рейдової бригади в ці спекотні дні брали участь представники МНС у Чернігівській області Олег Колоток та Юрій Шарий і журналісти.



За інформацією Чернігівського ОУЛМГ