back

Розвиток заповідної справи Чернігівської області

09-07-2014 | 12:08

7 липня в Департаменті екології та природних ресурсів облдержадміністрації відбулося засідання за «круглим столом» на тему «Щодо розвитку заповідної справи Чернігівської області», приурочене до професійного свята працівників природно-заповідного фонду (ПЗФ).

Представники Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Держекоінспекції у Чернігівській області, обласного управління лісового та мисливського господарства, науковці Мезинського національного природного парку, зацікавлена громадськість, регіональні мас-медіа обговорили здобутки та проблеми галузі.

Учасниками засідання розглянуто природно-рекреаційний потенціал території Чернігівської області, презентації наукових досліджень на природно-заповідних територіях. Проаналізовано роботу відповідних служб ПЗФ області. Присутні ознайомились з інспекційною діяльністю на об’єктах природно-заповідного фонду. Відмічені спільні зусилля органів влади та громадськості, направлені на подальше збереження унікальних куточків рідного Поліського краю – Чернігівщини.

На Чернігівщині територія природно-заповідного фонду займає 7,7% площі, а його структуру складають 8 категорій об’єктів загальнодержавного та місцевого значення, а саме: Ічнянський та Мезинський національні природні парки (НПП) та частина НПП «Залісся», 446 заказників, 139 пам’яток природи, 52 заповідні урочища, 22 парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, регіональні ландшафтні парки «Міжрічинський» (Козелецький р-н) та «Ялівщина» (м. Чернігів), дендропарки «Тростянець» (Ічнянський р-н) та «Прилуцький», Менський зоопарк.

На сьогодні на теренах Чернігівської області існує 7 установ природно-заповідного фонду, в яких працює більше 200 чоловік, які щодня сприяють збереженню природних цінностей та культурної спадщини рідного краю, розповсюджують екологічні знання, тим самим, виховуючи почуття відповідальності кожної людини за свою діяльність перед нащадками.

Завдяки ініціативі громадськості та кропіткій праці екологів були розроблені проекти створення 6 нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, які були оголошені та увійшли до складу мережі природно-заповідного фонду області у відповідності до рішення сесії Чернігівської обласної ради від 17 червня 2014 року. Тим самим більше ніж на 960 га збільшилась територія, що особливо охороняється державою, в Козелецькому, Корюківському, Чернігівському та Ріпкинському районах. Створено регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» в м. Чернігів.

Громадськість звернула увагу присутніх на значну роль та здобутки Департаменту щодо розвитку природно-заповідного фонду області.

За результатами обговорення визначено, що відповідно до Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» відсоток територій та об’єктів природно-заповідного фонду повинен досягнути у 2015 році 10 %, а у 2020 році – 15 %. Відповідно, до 2015 року необхідно збільшити площу природно-заповідних об’єктів Чернігівської області більше ніж на 60 тис. га.


За інформацією
Департаменту екології та
природних ресурсів
облдержадміністрації