back

Екологи Чернігівщини ознайомилися з функціонуванням Шацького національного природного парку

24-06-2014 | 09:42

Днями на території Шацького національного природного парку (с. Світязь, Шацький район, Волинська область) відбувся ознайомчий тур для представників Чернігівської області з питань функціонування та створення установ природно-заповідного фонду (ПЗФ) на прикладі Волинської області. Від нашого регіону в заходах взяли участь представники Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, місцевого самоврядування Ніжинського району – голови сільських рад, Ніжинської районної ради.

Задля ознайомлення зацікавлених сторін пілотної території із роботою Шацького національного природного парку, а також із порядком взаємодії парку із адміністрацією району, місцевою громадою, установами та організаціями було проведено семінар. Відбулась цікава екскурсія територією та екологічними стежками Шацького національного природного парку, ознайомлення з унікальною місцевою флорою та фауною.

Довідково: З 2013 року в Україні реалізується проект Програми розвитку ООН в Україні та Європейської Комісії «Clіmа East: Збереження та стале використання торфовищ», одним з компонентів якого є створення установи ПЗФ – регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» (Ніжинський район, Чернігівська область).

У рамках даної Програми проводиться напрацювання щодо реалізації на території Ніжинського району пілотного Проекту Європейської Комісії. Основна мета Проекту – посилення спроможності держави до пом’якшення наслідків зміни клімату. Створення моделі відновлення деградованих торфовищ Чернігівського регіону, що дозволить відродити екосистемні функції та економічну цінність, розширити площу природоохоронних територій, зберегти біорізноманіття. Одним із шляхів виконання мети проекту буде створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський».

Від реалізації цього Проекту територіальні громади Ніжинського району отримають нові робочі місця, долучаться до продуктивного використання біомаси для місцевих потреб.



За інформацією
Департаменту екології та природніх ресурсів
облдержадміністрації