back

Почала роботу Громадська гуманітарна рада

16-07-2010 | 15:21

Сьогодні голова облдержадміністрації Володимир Хоменко провів перше засідання Громадської гуманітарної ради при голові облдержадміністрації, створеної відповідно до Указу Президента України від 2 квітня 2010 року №469 «Про Громадську гуманітарну раду» згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації від 23 червня 2010 року.

Громадська гуманітарна рада є консультативно-дорадчим органом при голові облдержадміністрації, створеним з метою визначення та наукового обґрунтування пріоритетних напрямів гуманітарного розвитку регіону, підготовки пропозицій щодо забезпечення додержання прав і свобод людини і громадянина у сферах освіти, науки, культури і мистецтва, охорони здоров'я, інтелектуальної та творчої діяльності, впровадження системних реформ для досягнення відповідності європейським стандартам захисту таких прав.

До її складу увійшли ректори вищих навчальних закладів, заслужені діячі науки, культури, мистецтва, представники освіти, охорони здоров’я, спорту, відомі журналісти.

На першому засіданні члени Ради розглядали питання реформування мережі лікувально-профілактичних закладів та створення Чернігівського госпітального округу.

Пропозиції щодо реформування мережі медичної допомоги в області виклав присутнім начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Ященко.

Він зазначив, що сьогодні в області існує лише декілька потужних лікарень, які дійсно мають змогу надавати якісну медичну допомогу населенню, що в цілому по області складає 1,1 млн. осіб. Як наслідок, такі лікарні вимушені надавати більшу частину послуг медичної допомоги, при тому, що для її виконання вони також недостатньо забезпечені фінансовими та кадровими ресурсами, оскільки значна їх частина розпорошена та направляється на утримання всієї мережі. Велику частину послуг медичної допомоги виконують обласні і міські лікарні Чернігова, куди часто вимушені звертатися пацієнти, незважаючи на велику відстань до багатьох населених пунктів області.

Тому пропонується створити в області 7 госпітальних округів – Чернігівський, Козелецький, Ніжинський, Прилуцький, Бахмацький, Менський та Корюківський. Цей процес потребуватиме суттєвої співпраці між керівниками закладів охорони здоров'я та органами виконавчої влади на всіх рівнях. У кожному із створених госпітальних округів буде виділено центральну лікарню госпітального округу для надання медичної допомоги, її вибір буде здійснюватися з урахуванням наявних потужностей та специфіки прилеглих районів, а також з урахуванням умови, щоб кожний мешканець, який проживає на території створеного округу, міг дістатися до цієї лікарні протягом однієї години. Інші лікарні, які на сьогодні працюють на територіях пропонованих госпітальних округів, обслуговуватимуть пацієнтів, які вже не будуть потребувати інтенсивної допомоги. Це дасть змогу населенню лікуватися ближче до місця проживання, а також отримувати допомогу за місцем проживання у випадку хронічних захворювань. Таким чином, у кожному районі буде функціонувати медичний заклад для лікування хворих з хронічними захворюваннями, планового та відновного лікування.

Усі невеликі міські та дільничні лікарні стануть частиною більш ефективної системи первинної медико-санітарної допомоги, оскільки вони вже сьогодні відіграють дуже обмежену роль у системі медичної допомоги. На їх базі пропонується створювати амбулаторії (відділення) лікарів загальної практики-сімейної медицини, денні стаціонари. В інших випадках дільничні, районні лікарні стануть частиною системи соціальної допомоги населенню. У всіх випадках вони матимуть змогу задовольняти потреби населення у наданні медичної та медико-соціальної допомоги населенню створеного госпітального округу.

В ході обговорення даного питання голова облдержадміністрації Володимир Хоменко висловив ряд серйозних зауважень до запропонованих змін. Він наголосив, що медична галузь давно потребує реформування, оскільки залишати її далі у такому стані неможливо, і у цьому контексті оптимізація мережі лікувальних закладів області є першочерговим завданням. Але, зауважив керівник області, у підходах до вирішення цих питань слід діяти виважено, ретельно зважуючи кожен крок, передбачивши усі можливі наслідки для людей, що потребують медичної допомоги як у містах, так і у віддалених селах. Основна мета, з якою будуть проводитися реформи – це покращення надання медичної допомоги та її наближення до населення області, здешевлення медикаментозного забезпечення.

Тому, на думку Володимира Хоменка, озвучені пропозиції щодо реформування мережі медичної допомоги в області можуть бути взяті за основу після ретельного доопрацювання з урахуванням пропозицій, внесених при обговоренні даного питання. Він також запропонував учасникам засідання повернутися до цієї теми, розглянути її більш ґрунтовно і всебічно, залучивши для цього широке коло фахівців.



Перше засідання Ради збіглося із 20-ю річницею прийняття Декларації про державний суверенітет України. Як зазначив з цієї нагоди голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, цілі та цінності, проголошені у Декларації, український народ підтримав на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року, з чого, власне, і почалося будівництво незалежної України.

«Підтримавши декларацію, наші співвітчизники вибрали шлях до демократії, толерантності та соціального прогресу. Складний шлях пройшли ми за цей час. Багато було зроблено, але чимало важливих справ виявилися нереалізованими.

Президент України В.Ф.Янукович вбачає головне завдання у тому, щоб повернути людям їх віру в сильну, розвинену й сучасну Україну, де кожен відчуває себе активним учасником національного розвитку. Задля цього Президент ініціює реформи «нової хвилі» як справи всього народу. Головним пріоритетом державної політики має стати турбота про добробут кожного громадянина. Громадськість буде ширше залучатися до обговорення питань реалізації державної політики», - зазначив Володимир Хоменко.

Після засідання з нагоди відзначення 20-ої річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України голова облдержадміністрації, члени Громадської гуманітарної ради, керівництво обласної та Чернігівської міської рад, представники громадських організацій та широких кіл громадськості поклали квіти до пам’ятника Т. Г. Шевченку.

Прес-служба облдержадміністрації