back

Ще є час, щоб проаналізувати зроблене та виправити недоліки

16-07-2010 | 08:04

„Сьогодні рівно половина літа, відповідно, пройшла половина літньої кампанії по оздоровленню та відпочинку дітей. Тому нам треба проаналізувати стан справ, визначити можливі недоліки та негайно виправити їх з метою успішного завершення оздоровчого сезону 2010 року”, - звернувся до керівництва районів заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко під час селекторної наради, проведеної 15 липня.

Цьогоріч заплановано надати оздоровчі та відпочинкові послуги 52 тис. дітей шкільного віку, що складає майже 52 % від їх загальної кількості. При цьому потрібно стовідсотково оздоровити дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; надати оздоровчі та відпочинкові послуги 70 % дітей з багатодітних і малозабезпечених родин.

Про те, що вже вдалося зробити розповів начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Борис Атрощенко. Так, за оперативними даними, станом на 13.07.2010 року оздоровчі та відпочинкові послуги отримали 42 % дітей шкільного віку області. 9 районів та м. Прилуки вже надали оздоровчих та відпочинкових послуг більше, ніж 50 % дітей. Лідер – Талалаївський район – 68%. 9 територій перевищили показник 40%. Тобто протягом часу, що залишився, вони мають всі підстави виконати поставлене завдання. Занепокоєння викликають Семенівський, Носівський райони, м. Ніжин та м.Чернігів .

На даний момент відпочинкові та оздоровчі послуги отримали 74 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Але потрібно докласти зусиль для виконання завдання у Семенівському, Ріпкинському, Козелецькому районах та м. Чернігові .

Особливу увагу Борис Атрощенко звернув на оздоровлення дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей. Сьогодні загальнообласний показник становить 60 %. 8 районів та м. Чернігів вже виконали поставлене завдання, а деякі, навіть, його перевиконали, проте ряд районів не- допрацьовують у цьому напрямку.

Непроста ситуація склалася з цільовим оздоровленням дітей, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи. Тендер на закупівлю путівок для оздоровлення таких дітей в Міністерстві праці та соціального захисту населення відбувся лише 22 червня, тому головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації очікує отримати путівки наприкінці липня. Планується, що надійде не менше путівок ніж у минулому році (3060).

Щодо фінансового забезпечення оздоровчої кампанії 2010 року, то відмічалося, що, враховуючи непростий початок року, значну затримку з прийняттям як обласного, так і місцевих бюджетів, загальна картина використання коштів на оздоровлення та відпочинок задовільна.

Станом на 13.07.2010 р. використано понад 86 % від запланованих бюджетних асигнувань. Менш позитивна картина із залученими коштами – на цей час використано лише 27 % від передбаченої суми.

Крім того, за словами Бориса Атрощенка, в області триває атестація дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Цього року заплановано атестувати 8 закладів, вже повністю пройшли атестацію 3.

Як повідомила заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Наталія Лещенко, в закладах оздоровлення та відпочинку системи освіти на даний момент вже відпочило 31873 дитини.

Завершили роботу 523 пришкільні табори, в яких діти мали змогу отримати відпочинкові послуги.

Стовідсотково планується до кінця літа оздоровити дітей, що перебувають в інтернатних закладах.

Заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації закликала присутніх у селекторних студіях районів звернути особливу увагу та посилити профілактичну роботу з попередження нещасних випадків серед дітей, зважаючи на сумний досвід російських колег.

Користуючись нагодою, заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова ще раз нагадала педіатрам, що на санаторно-курортне лікування можна направляти тільки дітей, що перебувають на диспансерному обліку.

Як позитив у роботі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку Чернігівщини представник Чернігівської обласної санітарно-епідеміологічної станції назвала відсутність спалахів харчових отруєнь.

Всі заклади оздоровлення та відпочинку області перевірені, виявлено ряд типових порушень та недоліків. Зокрема, в деяких пришкільних таборах не було організовано денний відпочинок дітей, часом не витримувалися норми харчування тощо.

Подекуди в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку були відсутні відповідні документи на продукти, якими годували дітей. Наразі всі недоліки усунені, про що доповіли представники районів.

Завідувач відділом оздоровчих заходів Виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Тетяна Янченко повідомила, що за червень місяць використано 30 % від запланованих коштів.

За повну вартість видано 513 путівок, таким чином, ці кошти освоєні повністю.

Підбиваючи підсумки селекторної наради, заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко ще раз наголосив на основних завданнях оздоровчої кампанії 2010 року та закликав усіх, хто задіяні в процесі оздоровлення дітей, докласти максимум зусиль задля їх виконання.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації