back

Засідання регіональної ради з питань безпечної життєдіяльності населення

16-06-2010 | 10:57

Регіональна рада з питань безпечної життєдіяльності населення на чолі з першим заступником голови облдержадміністрації Станіславом Прокопенком проаналізувала 15 червня стан виробничого та невиробничого травматизму на території Чернігівської області.

За даними управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації, у І кварталі 2010 року на виробничих підприємствах області травмовано 38 осіб, що на 10 % менше проти аналогічного періоду минулого року.

Аналіз трьох нещасних випадків із смертельним наслідком свідчить, що всі вони сталися з причин організаційного характеру. Іншими словами: більшість трагедій на виробництві трапляється через низький рівень трудової і технологічної дисципліни, безвідповідальне ставлення та відсутність з боку керівників і відповідальних осіб належного контролю за проведенням робіт.

У ході обговорення зазначалось, що рівень смертності в регіоні від побутового травматизму знизився на 2%.

Найбільше людей загинуло від випадкових отруєнь алкоголем (62 особи), через навмисні самоушкодження (53 особи), від нещасних випадків, спричинених дією диму, вогню та полум’я, а також через переохолодження (по 34 особи).

Основними причинами нещасних випадків у побуті є порушення або незнання правил поведінки на воді, дорожнього руху, протипожежної та електробезпеки, поширення негативних тенденцій і антисоціальних проявів серед людей та інші.

Значну увагу члени регіональної ради приділили організації безпечного функціонування дитячих закладів відпочинку та оздоровлення в літній період 2010 року.

За інформацією управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації цього літа в області планується робота 571 дитячого закладу оздоровлення та відпочинку ( 4 санаторії, 24 заміські табори, 11 таборів праці та відпочинку, 6 наметових містечок, та 526 таборів з денним перебуванням дітей).

Як зазначив перший заступник голови облдержадміністрації, санітарно-епідеміологічний стан дитячих оздоровчих закладів, організація протипожежних та інших заходів безпеки мають бути на постійному жорсткому контролі відповідних установ і служб державного нагляду, оскільки від цього залежить життя і здоров’я наших дітей. Особливу увагу необхідно приділити профілактиці дитячого травматизму та запобіганню нещасних випадків, пропаганді здорового способу життя у підростаючого покоління.

Під час засідання проаналізовано санітарно-технічний стан 65 підприємств та цехів м’ясо-молочної та переробної промисловості, які функціонують в області.

Як повідомив заступник головного державного санітарного лікаря області Анатолій Валовенко, якість продукції, що виготовляється на цих підприємствах за останні роки залишається стабільною, відсоток нестандартної продукції становить по молочній продукції 1,3%, по м’ясній – 1,5%. Серед недоліків: порушення рецептур, санітарних вимог в частині організації прання санітарного одягу, недотримання кратності контролю за показниками безпеки сировини і готової продукції та інші.

Учасники засідання також заслухали інформацію територіального управління Держгірпромнагляду в області про стан безпеки при експлуатації паркових атракціонів.

Як було зазначено, на Чернігівщині атракціонна техніка встановлена у парках відпочинку м. Бахмача, Ніжина, Прилук та Чернігова.

На сьогоднішній день дозвіл на її експлуатацію має лише ДКП “Центральний парк культури та відпочинку” м. Чернігова, де наявні 11 атракціонів, з яких 5 відносяться до об’єктів з підвищеною небезпекою.

Про стан побутового травматизму, пов’язаного з транспортом, серед учнів Чернігівської області та заходи щодо його зниження присутніх поінформувала старший інспектор сектору зв’язків з громадськістю відділу ДАІ УМВС України в Чернігівській області Олена Царюк.

Зокрема, вона повідомила, що за І квартал 2010 року в області за участі дітей сталося 8 ДТП, в яких 6 дітей травмовані, що менше на 40% у порівнянні з 2009 роком. Основні причини ДТП: перехід дороги у невстановленому місці перед транспортом, раптова поява на проїзній частині дороги та порушення правил дорожнього руху під час керування велосипедом, мотоциклом.

За результатами обговорення затверджено комплекс заходів, спрямованих на профілактику виробничого та невиробничого травматизму, організацію безпечного відпочинку дітей та інші.

Підсумовуючи засідання, Станіслав Прокопенко зазначив, що прийняті рішення та заплановані заходи мають бути дієвими і направленими на збереження життя та здоров’я людей.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації