back

Відбулося засідання робочої групи Регіонального комітету з економічних реформ

14-04-2010 | 15:24

13 квітня в облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи Регіонального комітету з економічних реформ з питань реформування соціальної сфери і підвищення якості життя. Провела засідання голова робочої групи, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Про необхідність реформування системи пільг говорила заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Інна Снегерьова. За її словами, наразі надання пільг регулюється понад 50 законодавчими та нормативно-правовими актами. Пільги за соціальною ознакою мають 45 категорій громадян, 57 категорій – за професійною і 14 – за заслуги перед державою. Загалом ці 116 категорій мають право на понад 125 видів пільг.

Таким чином, кожен третій житель Чернігівщини користується пільгами. На обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою, перебувають 396,9 тис. осіб. Разом з тим, немає чіткого обліку осіб, яким надано пільги за професійною ознакою. Відсутня соціальна справедливість між особами, яким надаються пільги за заслуги перед державою та представниками певних професій, для яких пільги є додатковим заохочуванням.

На думку Інни Снегерьової, така система надання пільг дуже розгалужена, що призводить до знецінення самої ідеї надання державних соціальних пільг потребуючим верствам населення. І як результат – відшкодування вартості наданих пільг здійснюється в межах фінансових можливостей держави, внаслідок чого знижується якість і порушується порядок надання послуг.

Тому, існує нагальна потреба у реформуванні та удосконаленні системи надання пільг. Реформа має передбачати поступовий відхід від надання пільг за професійною ознакою, шляхом збільшення доходів зазначеної категорії населення, а пільги повинні надаватися лише дійсно малозабезпеченим громадянам, або тим, які нездатні працювати (інвалідам).

Основною метою реформування має бути адресність надання пільг, побудована на принципах соціальної справедливості та забезпеченні прозорого та ефективного використання бюджетних коштів, які спрямовуються на ці цілі.

Доцільно було б найближчим часом провести монетизацію пільг для всіх пільгових категорій громадян. Але до цього потрібно підходити дуже виважено, адже існує вірогідність використання грошової допомоги не за призначенням.

Дуже проблемною є пільга на проїзд у транспорті. Зокрема, жителі сільської місцевості, маючи цю пільгу, на жаль, не завжди можуть нею скористатися, на відміну від міських мешканців. Цю пільгу теж потрібно продумано та виважено змінити, врахувавши всі чинники.

На переконання ректора Чернігівського державного інституту права, соціальних технологій та праці Василя Андріїва, на законодавчому рівні необхідно чітко розмежувати поняття пільга, компенсація, соціальна допомога. Також потрібно визначити кому і за яким принципом надаються пільги (чітко окреслити коло осіб, які їх отримують), запровадити єдиний порядок надання пільг. Крім того, всі кроки з реформування повинні бути економічно обґрунтовані.

Проблемні питання ринку праці порушила директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка. Зокрема, за її словами, має місце такий проблемний факт як працюючі пенсіонери. Завдяки їх вивільненню робочі місця отримали б молоді спеціалісти. Тобто, є сенс внести зміни до закону щодо цього. Але діяти потрібно виважено, оскільки працюючі пенсіонери-лікарі у віддалених селах, куди не хочуть їхати молоді фахівці – це можливість людям отримувати хоч якусь медичну допомогу.

Заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Тимощенко вважає, що необхідно внести зміни до трудового законодавства, які б посилювали захист трудових прав працюючих: запровадити реальні важелі впливу для виведення з тіні заробітної плати та працюючих; змусити роботодавців здійснювати диференційований підхід до оплати праці.

Підсумовуючи обговорення, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус дала доручення членам робочої групи найближчим часом надати пропозиції в письмовій формі для узагальнення та передачі до Національного Комітету економічних реформ.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації