back

До посівної – з науковим підходом

09-04-2010 | 13:50

Проведення весняно-польових робіт, що днями розпочались в області, ускладнюватиметься через низку чинників, в першу чергу кліматичних. Про це повідомив заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шанойло на обласній науковій нараді з організованого проведення весняно-польової кампанії 2010 року.

По-перше, цього року через погодні умови аграрії вийшли в поле майже на три тижні пізніше, ніж торік, тому терміни посівної об’єктивно скорочуються. Для того, аби встигнути відсіятись в технологічно обґрунтовані строки, сільгоспвиробникам, скоріш за все, доведеться працювати цілодобово.

По-друге, на значних площах озимину через вимерзання або випрівання внаслідок суворої та довгої зими доведеться пересівати. Найбільш постраждали озимі ріпаки, які необхідно пересівати на 23,5% площ або майже на 11 тисячах гектарів. Це стосується в першу чергу таких районів як Варвинський, Бобровицький, Ніжинський та Прилуцький.

З огляду на таку непросту ситуацію свою допомогу аграріям запропонували науковці. Як повідомив заступник директора з наукової роботи Чернігівського інституту АПВ Анатолій Бардаков, спеціалісти Центру наукового забезпечення агропромислового виробництва області розробили „Рекомендації щодо проведення весняно-польових робіт у 2010 році в господарствах Чернігівської області”.

Анатолій Григорович поінформував присутніх про науково-практичні особливості догляду за сходами озимих культур та посіву ярини навесні поточного року.

Рівень забезпеченості посівної 2010 року високоякісним насінням охарактеризував начальник обласної державної насіннєвої інспекції Віктор Кекух.

За його словами, при потребі 35,5 тис. тонн на сьогоднішній день підготовлено 43,2 тис. тонн (122%) кондиційного насіння ярих зернових та зернобобових культур.

Проте далеко не всі аграрії області мають насіння високих репродукцій, що може позначитись на якості майбутнього врожаю. Тому, поки дозволяє час, треба надолужити відставання в забезпеченні польових робіт висококондиційним посівним матеріалом.

Говорячи про особливості побудови економічно ефективної системи удобрення сільськогосподарських культур 2010 року, директор проектно-технологічного центру „Облдержродючість” Анатолій Мельник зазначив, що проблема виснаження ґрунтів, яка переходить з року в рік, потребує вирішення не лише на місцевому, а й, в першу чергу, на загальнонаціональному рівні.

Підсумовуючи обговорення, Олександр Шанойло зауважив, що всупереч існуючим складнощам, весняно-польові роботи необхідно провести на належному рівні у стислі строки з урахуванням порад і рекомендацій науковців, щоб Чернігівщина вкотре отримала високий врожай.

Тим більше, що умови для цього достатні. Для вирішення проблеми з кредитними ресурсами на посівну в держбюджеті закладені кошти на часткову компенсацію відсоткових ставок за кредитами. Технічне та інше ресурсне забезпечення посівної кампанії не гірше, ніж у попередні роки.

В області створено обласний штаб з організованого проведення посівної кампанії, члени якого на вихідних роз’їжджаються по районах для координації та моніторингу ситуації на місцях.

За результатами наради заступник голови облдержадміністрації доручив управлінням агропромислового розвитку районних державних адміністрацій оптимізувати структуру посівних площ сільськогосподарських культур, збільшивши посіви цукрових буряків до обсягів, необхідних для забезпечення потреб внутрішнього ринку.

Олександр Михайлович наголосив на обов’язковому проведенні сівби ярини насінням не нижче ІІ репродукції та придбанні необхідних обсягів еліти, не забуваючи при цьому і про підтримання та нарощування родючості ґрунтів.

За інформацією головного управління агропромислового розвитку,
управління у справах преси та інформації облдержадміністрації