back

Із засідань комісій облдержадміністрації: втримати ціни, зменшити збитки

09-04-2010 | 13:44

8 квітня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела засідання комісії по цінах. Йшлося про забезпечення стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області та посилення контролю за цінами.

Заступник начальника державної інспекції з контролю за цінами в області Віра Оношко повідомила, що цінова ситуація на споживчому ринку області характеризується поступовим зростанням та сезонним коливанням середніх роздрібних цін, які, практично, віддзеркалюють картину в цілому по Україні.

Питання насиченості ринку основними продуктами харчування, та підсумки декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари за 2009 рік та з початку поточного року, цінові тенденції місцевих товаровиробників висвітлив заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Савченко. За його словами, зміна оптово-відпускних цін у 2009 році та січні–березні 2010 року обумовлена зростанням собівартості продукції, пов’язаним зі збільшенням вартості сировини та зменшенням обсягів її закупівлі, зростанням транспортно-заготівельних та матеріально-енергетичних витрат, підвищенням рівня мінімальної заробітної плати згідно з урядовими рішеннями.

Про особливості ринку роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами області та про причини зростання цін на них поінформував начальник територіального відділення Антимонопольного комітету України в області Анатолій Свириденко.

Як зазначила Наталія Білоус, облдержадміністрація в повній мірі використовує надані їй повноваження щодо регулювання цін на місцевому рівні: врегульовано граничні рівні торгівельних надбавок, рентабельності; запроваджено декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари за визначеним урядом переліком. Крім цього, здійснюється системний моніторинг цін, під постійним контролем перебувають питання дотримання законодавства про захист економічної конкуренції, державної дисципліни цін, дотримання санітарних, технологічних норм виробництва. Це дозволило дещо стабілізувати ситуацію.

Підбиваючи підсумки засідання комісії, Наталія Білоус наголосила на необхідності подальшого усунення проявів недобросовісної конкуренції; посилення контролю за дотриманням цінової дисципліни відповідно до чинного законодавства та прийнятих головою облдержадміністрації розпоряджень, оперативного відслідковування динаміки цін на визначені урядом продовольчі товари; аналізу порядку формування цін на товари та пошуку резервів зниження їх собівартості.

За результатами засідання дано доручення членам комісії по цінах облдержадміністрації підготувати пропозиції з питань удосконалення діючої нормативної бази з цінового регулювання, забезпечення стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку.

Цього ж дня в обласній державній адміністрації відбулося засідання робочої групи з аналізу причин безприбуткової діяльності та низького податкового навантаження підприємств, які працюють у потенційно прибуткових галузях чи є виробниками високоліквідної продукції.

Відкриваючи засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус зазначила, що за даними обласного управління статистики за 2009р. збитково спрацювали 39,9 % підприємств, якими було отримано 741,8 млн.грн. збитків. Порівняно з 2008 роком питома вага таких суб’єктів зросла на 3,8 %, сума збитків – на 36,8 %.

У деяких випадках такий результат є наслідком дії об’єктивних факторів, пов’язаних зі скороченням попиту на продукцію, падінням цін на світових ринках, зростанням курсових різниць.

Але ж багато підприємств прагнуть заощаджувати на всьому, а найбільше на податках, скорочуючи легальну частину свого бізнесу. Як наслідок, зростає частка готівкових розрахунків, товарного кредитування, прихованого бартеру, тіньового обігу валюти, виплати зарплат у конвертах.

Все це вимагає посилення ролі контролюючих органів, перегляду стратегії та пошуку нових методів роботи. Однак, крім посиленого контролю з боку податківців, тобто суто фіскальних методів, необхідні інші – ефективний менеджмент, виважена кадрова робота, інвестиційна політика, створення сприятливих умов для діяльності та ін.

Під час засідання члени робочої групи обговорили стан фінансово-господарської діяльності та причини безприбуткової діяльності підприємств.

На засідання були запрошені керівники збиткових підприємств, які декларують збиткову діяльність, зокрема, ЗАТ "КСК"Чексіл", ВАТ "Завод "Ніжинсільмаш", ДП "Чернігівнафтогазгеологія", КП «Чернігівське тролейбусне управління”. Вони розповіли про причини виникнення проблем на підприємствах та виклали своє бачення шляхів виходу зі складної ситуації.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації