back

На Чернігівщині розпочав роботу Регіональний комітет з економічних реформ

09-04-2010 | 13:55

9 квітня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко провів перше установче засідання Регіонального комітету з економічних реформ.

Комітет утворено як консультативно-дорадчий орган при голові обласної державної адміністрації на виконання Указу Президента від 17 березня 2010 року №355/2010 «Питання комітету з економічних реформ», згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації №73 від 26 березня 2010 року.

До складу новоствореного органу, який очолив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, увійшли представники органів державної влади, керівники окремих управлінь обласної державної адміністрації, представники наукових кіл, організацій роботодавців.

У Положенні про Регіональний комітет з економічних реформ визначено, що метою його діяльності є здійснення моніторингу ходу економічних реформ в області та підготовки за результатами такого моніторингу відповідних пропозицій Національному Комітету з економічних реформ. На першому етапі діяльності Регіональний комітет зосереджує свою роботу на підготовці пропозицій до загальнодержавної програми економічних реформ та започаткуванні розробки обласної програми економічних реформ.

Відкриваючи засідання, голова облдержадміністрації зазначив: стратегічна мета, визначена Президентом України - через 10 років увійти до двадцятки найрозвинутіших країн світу, чого можна досягти лише шляхом реформ. Особлива функція при цьому покладається на Національний Комітет з економічних реформ, який очолив Президент України.

Загальнодержавна програма повинна обов’язково враховувати регіональний аспект та економічні особливості кожної області, для чого і створені регіональні комітети з економічних реформ.

На першому засіданні Національного Комітету економічних реформ, яке 22 березня провів Глава держави, було чітко визначено стратегічні пріоритети розвитку України. Це підвищення стандартів якості життя громадян, розбудова динамічної модерної економіки, забезпечення ефективної та справедливої політики стабільної державної влади.

Кардинальне покращення життя людей від освіти та медицини до робочих місць і гідного пенсійного забезпечення можливо лише на основі динамічного інноваційного росту економіки, активізації підприємницької ініціативи.

Звертаючись до присутніх, керівник області наголосив: «Ми повинні бути зорієнтовані не на процес, а на конкретний результат. Я закликаю всіх вас до співпраці та динамічної роботи, оскільки перший проект Програми економічних реформ має бути готовий не пізніше, ніж через 60 днів».

Як зазначила відповідальний секретар Комітету, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, вже до 20 квітня потрібно внести пропозиції за напрямками: спрощення регуляторного середовища для бізнесу та розвиток малого і середнього бізнесу, залучення прямих іноземних інвестицій, реформування державної служби, розвиток інфраструктури та інфраструктурних проектів, реформа житлово-комунального господарства, реформа відносин з центром і регіонами тощо.

Як зауважив Володимир Хоменко, область подає пропозиції не по конкретних інвестиційних проектах, а по створенню сприятливих умов для введення інвестицій в область.

«Мета сьогоднішнього засідання – запустити цей механізм. Ми повинні максимально врахувати специфіку Чернігівщини, вислухати кожен район, кожну громаду, почути і розглянути всі пропозиції. Головна запорука нашого успіху – це публічність: дискусії, круглі столи із залученням науковців, експертів і усіх тих, хто може сформувати реальні пропозиції щодо виходу країни з кризи та забезпечення її сталого економічного розвитку», - підкреслив керівник області.

На засіданні розглянуто порядок організації роботи Комітету з економічних реформ, утворення його тимчасових робочих груп, розподіл функціональних обов’язків між членами Регіонального комітету, а також потижневий план роботи консультативно-дорадчого органу.

Зокрема, з урахуванням пріоритетних напрямків проведення реформ, запропоновано утворити робочі групи: «Технологічна модернізація економіки і розвиток інфраструктури», «Реформа соціальної сфери і підвищення якості життя», «Розвиток гуманітарної сфери», «Регіональний економічний розвиток», «Сталий економічний розвиток, бізнес-клімат та інвестиції», «Міжнародна інтеграція і співпраця», «Законодавче та інституційне забезпечення реформ». Очолюватимуть робочі групи заступники голови облдержадміністрації, також за кожним напрямком у рамках робочої групи буде закріплено координатора.

Засідання обласного комітету відбуватимуться раз на місяць, а при потребі і частіше. Регіональний комітет тісно співпрацюватиме з Національним комітетом з економічних реформ, у тому числі й у рамках взаємодії робочих груп.

По закінченні засідання голова облдержадміністрації провів зустріч з представниками засобів масової інформації. В ході спілкування Володимир Хоменко відповів на актуальні запитання стосовно соціально-економічного та суспільно-політичного життя області. Зокрема, він зупинився на питаннях реформування медичної та освітньої галузей, охарактеризував загальний інвестиційний клімат в регіоні, окреслив подальші кроки щодо покращення роботи сільського господарства та агропромислового комплексу області та розповів про підготовку до відзначення 65-річчя Великої Перемоги.

Прес-служба облдержадміністрації