back

Засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати

28-04-2010 | 15:08

28 квітня в обласній державній адміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Про стан погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області на 1 квітня 2010 року повідомив т.в.о. начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Богуш. За його словами, питання погашення заборгованості із заробітної плати залишається найгострішою соціально-економічною проблемою в області, над вирішенням якої спільно з контролюючими органами повинні системно і наполегливо працювати органи влади на місцях.

На 1 квітня поточного року обсяг загального боргу становив 32 млн грн. Це на 7,2 млн грн або на 28,8 % більше, ніж до початку цього року і на 7,6 млн грн більше, ніж на цю дату торік (було 24,4 млн грн).

По економічно активних діючих підприємствах ситуація ще складніша, тут зафіксовано зростання до початку року (на 4,2 млн грн або на 21,3 %) і на 1 квітня сума боргу по цих підприємствах склала 23,7 млн грн (на цю ж дату торік було 18,7 млн грн).

Своєчасно не отримали заробітну плату 10,9 тис. найманих працівників 141-го економічно активного підприємства області.

Аналіз темпів погашення заборгованості із заробітної плати за регіональною ознакою свідчить про позитивну роботу в цьому напрямку Бобровицького і Носівського районів, де на 1 квітня повністю ліквідовано борги на економічно активних підприємствах, 7 районів області порівняно з 1 січня дещо зменшили борги працівникам діючих підприємств (найбільше в Ічнянському – на 88,4 %, Городнянському – на 67,4 %, Борзнянському – на 46,6 %, Менському – на 34,1 %).

У той же час, у 3-х містах та 13-ти районах області порівняно з початком поточного року допущено зростання суми боргів.

Як зазначив начальник головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віктор Геращенко, ситуація з погашенням боргів із заробітної плати працівникам житлово-комунальних підприємств області залишається непростою. На 1 квітня поточного року не виплачено понад 2 млн грн. зарплати. Тому на комісії вирішено запросити на одне з найближчих засідань керівників підприємств, які мають великі суми заборгованості із зарплати, щоб з’ясувати причини проблем та намітити шляхи їх вирішення.

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус акцентувала увагу присутніх на завданнях, які ставить Урядова Комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошових виплат), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Зокрема, необхідно підвищити ефективність роботи тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат; здійснити детальний аналіз причин виникнення заборгованості із заробітної плати, стану дотримання керівниками підпорядкованих або тих, які знаходяться у сфері управління, чинного законодавства з питань своєчасності виплати заробітної плати та вжити негайних заходів щодо усунення причин, що призвели до заборгованості із заробітної плати. За результатами аналізу розглянути питання щодо виконання керівниками укладених контрактів по кожному названому підприємству-боржнику. Також потрібно здійснити аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості по кожному підприємству державної та комунальної власності з метою вжиття негайних заходів щодо поліпшення розрахунків між суб’єктами господарської діяльності тощо.

За результатами засідання були надані відповідні доручення головам тимчасових районних та міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації