back

З розширеного засідання Колегії облдержадміністрації

25-03-2010 | 17:13

Ряд актуальних питань соціально-економічного та суспільно-політичного життя області розглянуто 25 березня на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації. На засідання були запрошені керівники міст і районів області, начальники обласних управлінь, голови постійних комісій обласної ради та уповноважені представники депутатських фракцій в обласній раді.

До відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років залишилося півтора місяці, за які в усіх містах і районах області потрібно завершити роботи по підготовці до свята. Саме тому першим питанням учасниками засідання було розглянуто стан виконання указів Президента України „Про відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років” від 10.12.2008 № 1152/2008, „Про додаткові заходи щодо відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років” від 23.03.2010 № 403/2010 та розпорядження голови облдержадміністрації „Про відзначення в області 65-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років” від 20 січня 2009 року № 12”. Станом на 1 березня 2010 року в області проживає 85,6 тис. ветеранів війни, з них 10 тис. інвалідів війни, 7,3 тис. учасників бойових дій, 68,3 тис. учасників війни.

І жоден з них не повинен залишитися без уваги і турботи. Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив, що піклування про ветеранів та солдатських вдів, які подекуди незаслужено забуті, повинно стати невід’ємною частиною роботи кожного керівника району не лише напередодні 9 травня. Справжня турбота про учасників війни – це, передусім, увага до їхніх побутових проблем, стану здоров’я, та вчасна допомога. Голова облдержадміністрації особливо наголосив на посиленні уваги до поліпшення медичного обслуговування ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Звертаючись до голів райдержадміністрацій та начальників обласних управлінь, керівник області підкреслив: усі завдання, передбачені обласним планом заходів, повинні бути виконані вчасно і в повному обсязі.

Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування мають спільними зусиллями виконати завдання Програми впровадження комплексу заходів щодо збереження та відновлення меморіальних пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни в області. Відповідальність за це лягає повною мірою на керівників місцевих органів влади. До того ж, зазначив Володимир Хоменко, керівникам районів варто перейняти досвід обласного центру, де за кожною з меморіальних пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни, яка потребує ремонту або відновлення, закріплено підприємство, організація та установа.

Також пріоритетами у проведенні проголошеного Верховною Радою України 2010 року в Україні Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років визначено шанобливе ставлення до ветеранів Великої Вітчизняної війни, увічнення пам’яті про Перемогу, героїчні, бойові і трудові звитяги українського народу в часи Великої Вітчизняної війни, виховання насамперед у молоді почуття патріотизму, поваги та вдячності ветеранам Великої Вітчизняної війни за їх ратні і трудові подвиги у боротьбі з фашизмом.

Другим питанням учасники засідання розглянули стан виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 27 лютого 2010 року № 41 „Про забезпечення безпечного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у весняний період 2010 року”.

Як повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації В’ячеслав Рига, в області триває виконання комплексу першочергових запобіжних заходів і робіт з безпечного пропуску весняної повені. Ситуація в цілому контрольована, і чи не єдиним невирішеним питанням залишається забезпечення безперебійного зв’язку з населеними пунктами, які можуть опинитися у зоні негативного впливу весняного водопілля.

Голова облдержадміністрації наголосив на необхідності чіткого виконання керівниками районів і начальниками обласних управлінь поставлених у розпорядженні завдань, відмітивши, що від їхньої злагодженої роботи залежить життя та безпека людей.

Про хід підготовки сільськогосподарських підприємств області до весняно-польових робіт присутніх поінформував начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак.

Він, зокрема, повідомив, що за попередніми даними управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, прогнозована посівна площа сільськогосподарських культур під урожай поточного року в господарствах всіх категорій товаровиробників складатиме 1021,9 тис. га, що на рівні минулого року (у 2009 засівалось 1021,5 тис. га).

Характерною особливістю прогнозованої структури посівів в поточному році відносно попереднього року є зростання площ під технічними культурами на 30,4 %, зменшення обсягів посіву зернових культур на 4,6%. Загальна площа посіяних озимих зернових культур під урожай 2010 року склала 241,2 тис. га, в т.ч. в сільгосппідприємствах - 219,5 тис. га. Крім того, площа посіяного озимого ріпаку - 46,5 тис. га або 129,2% до 2009 року.

За словами Анатолія Максака, наявна кількість машинно-тракторного парку дозволяє провести комплекс весняно-польових робіт в оптимальні терміни.

Станом на 23 березня до роботи підготовлено 91% тракторів.

Готовність грунтообробної техніки становить 92%, а посівної – 91%.

Суттєве занепокоєння викликає відсутність необхідної кількості пально-мастильних матеріалів.

Технологічна потреба господарств на весь період весняних робіт по дизельному пальному забезпечена лише на 29%, а по бензину – на 44%.

Але сьогодні вживаються заходи для того, щоб до початку весняних робіт область буде практично забезпечена нафтопродуктами.

Голова облдержадміністрації піддав критиці роботу керівників окремих районів у напрямку забезпеченості мінеральними добривами на проведення весняно-літніх польових робіт.

На його переконання, відповідальність за якість землі повинен нести той, хто на ній працює. Тому очільники районів повинні не сидіти склавши руки, а знаходити важелі впливу на комерційні структури, які орендуючи землю в районі не дбають про вчасне накопичення мінеральних добрив, або ж займатися пошуками більш ефективних господарів.

Володимир Хоменко наголосив: погодні умови нинішнього року надто складні, що вимагає особливого підходу до проведення весняно-польових робіт, отже сьогодні робота повинна бути спрямована на те, щоб провести її вчасно, якісно, без затримок і в оптимальні терміни.

Під час розгляду питання проведення в області всеукраїнської весняної акції „Благоустрій України” керівник області зазначив, що весняні акції проводяться з року в рік, однак подальша робота у даному напрямку припиняється із їх закінченням.

Протягом тривалого періоду на незадовільному рівні проходить відпрацювання органами місцевого самоврядування схем збору, вивезення та знешкодження твердих побутових відходів. Із необхідної загальної кількості розроблених та впроваджених по районах 1383 схем впроваджено лише 195 або 14,1%.

Захоронення твердих побутових відходів в області здійснюється комунальними підприємствами на 401 полігонах та сміттєзвалищах загальною площею 409,7 га. З них 22,4% перевантажені, а 10,4% не відповідають нормам екологічної безпеки.

Голова облдержадміністрації зобов’язав керівників районів протягом двох місяців розробити та затвердити схеми збору, вивезення та знешкодження твердих побутових відходів, а головному управлінню житлово-комунального господарства облдержадміністрації та державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в області більше співпрацювати між собою та з районними службами.

Він також підкреслив, що проведення весняної акції „Благоустрій України” не повинно тривати лише місяць, ця робота потребує постійного виконання упродовж року.

Прес-служба облдержадміністрації