back

Організована робота по упередженню та протидії пожежам

22-04-2010 | 15:00

Готовність обласних управлінь, організацій і підприємств до захисту лісів, торфовищ і сільгоспугідь від пожеж детально проаналізували члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на засіданні, проведеному заступником голови облдержадміністрації Олександром Шанойлом 21 квітня.

Про хід протипожежних заходів, які проводяться в області, присутніх поінформував начальник Головного управління МНС України в Чернігівській області Володимир Муха.

Він повідомив, що в господарствах регіону ведеться робота по упередженню пожеж у лісах, на торфовищах та сільськогосподарських угіддях. Ремонтуються несправні та встановлюються нові шлагбауми на в’їздах в лісові масиви, облаштовуються рекреаційні пункти, створюються мінералізовані смуги та просіки, проводиться навчання працівників лісової охорони, організовуються рейди по перевірці та підтриманню протипожежного стану в лісах. Приведена в готовність пожежна техніка лісових господарств та лісових пожежних станцій, проводиться роз’яснювальна робота серед населення.

Як зазначив Володимир Анатолійович, цьогорічний затяжний зимовий період ускладнив роботу по створенню та нагляду за мінералізованими смугами через неможливість проїзду техніки в місцях, де ґрунт містить велику кількість вологи.

Характерними недоліками для всіх лісокористувачів регіону є захаращеність лісових масивів, термінового розчищення потребують шляхи лісогосподарського та протипожежного призначення.

У подальшому є необхідність посадки листяних порід дерев у місцях, де лісові масиви підходять до населених пунктів, сільськогосподарських угідь та автошляхів.

Одним з проблемних питань є виникнення стихійних сміттєзвалищ біля лісових масивів.

Як зауважив Олександр Шанойло, головою обласної державної адміністрації дано доручення органам виконавчої влади на місцях розробити та затвердити схеми збору, вивезення і знешкодження твердих побутових відходів, а також відповідно до них організувати всі необхідні заходи для очистки територій та ліквідації сміттєзвалищ.

Протягом пожежонебезпечного періоду заборонено випалювання природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища.

Оскільки основною причиною пожеж є людська необачність та недбалість, заступник голови обласної державної адміністрації наголосив на необхідності активізації роботи по з’ясуванню причин виникнення пожеж та притягненню винних до відповідальності.

І в першу чергу це стосується діяльності Державної екологічної інспекції в області, яка на сьогоднішній день проводить недостатню роботу по виявленню та притягненню до відповідальності правопорушників-паліїв.

Така безкарність тягне за собою ігнорування правил пожежної безпеки, в результаті чого вогонь знищує тваринний і рослинний світ, який нас оточує.

Управління МВС в області разом з обласним управлінням лісового і мисливського господарства, комунальним підприємством „Чернігвоблагроліс” також доручено регулярно проводити спільні рейди для виявлення порушників правил пожежної безпеки в лісах.

За результатами засідання комісія затвердила відповідний комплексний план заходів обласних управлінь, організацій і підприємств, місцевих органів виконавчої влади щодо протипожежного захисту лісів, торфовищ, сільгоспугідь у весняно-літній пожежонебезпечний період 2010 року.

Учасники заходу також проаналізували технічний стан об’єктів, включених до головного реєстру аварійно-небезпечних будівель і споруд, та заходи щодо забезпечення їх безпечної експлуатації.

Підсумовуючи обговорення окреслених питань, Олександр Михайлович зазначив, що збереження лісів та інших територій області залежить від оперативності та злагодженості дій координуючих органів та відповідних задіяних служб.



Довідково:

Незважаючи на ряд проведених протипожежних заходів у 2009 році в лісових масивах Чернігівщини виникло 304 пожежі, що на 95 пожеж або 45% більше, ніж у попередньому році. Разом з тим, лісова площа, пройдена пожежами, зменшилась майже в два рази. Суттєво поменшали збитки від них, які склали 47 тисяч гривень.

Найбільше пожеж лісових масивів виникло на території Корюківського, Козелецького та Чернігівського районів.

В 2009 році на території області виникло 18 пожеж на торфовищах на загальній площі 17 гектарів, що на 10 пожеж більше, а по площі майже в 3 рази менше, ніж у попередньому році.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації