back

Аграрний сектор: бути партнером, а не донором

14-05-2010 | 12:10

Аграрії держави щорічно перераховують до бюджету близько 25 мільярдів гривень, а отримують з нього у вигляді державної підтримки всього 9 млрд. грн. Про це на звітно-виборчий конференції Чернігівського обласного союзу сільськогосподарських підприємств сказав його голова Володимир Яременко.

Сільське господарство, яке в цивілізованому світі підтримується державою, у нас є донором, оскільки отримує фактично втричі менше, ніж дає. Так, у Швейцарії понад 80% усіх витрат, що несе сільський виробник повертаються йому у вигляді субсидій. У Франції аграрії щорічно отримують по 700 євро за гектар посіяних культур. Навіть, в сусідній Білорусі селянинові гарантований безвідсотковий кредит на купівлю техніки.

В. Яременко запропонував активніше доносити потреби сільських виробників до уряду, а для залучення інвестицій провести в області інвестиційний аграрний форум. Крім цього для ефективного просування збіжжя на ринки створити власного трейдера „Зерно Чернігівщини”.

Директор прилуцького сільгосппідприємства „Крокукрзалізбуд” Микола Андрієвський повідомив, що імпорт в Україну дешевого м’яса зводить нанівець старання власного виробника. Його підприємство утримує понад 10 тисяч свиней, а реалізувати їх сьогодні практично неможливо — ніхто не бере навіть по ціні 12-13 гривень за кілограм живої ваги. Адже переробнику вигідніше купити некондиційне м’ясо по 8 гривень за кілограм. Невдоволення такою політикою висловила і керівник ніжинського сільгосппідприємства „Ксена” Віра Давиденко, яка напівжартома пообіцяла привезти своїх нікому не потрібних свиней у Чернігів і залишити.

Замість здавати м’ясо на комбінати тваринники запропонували створити власне переробне підприємство або хоча б забійні цехи разом з мережею магазинів і продавати м’ясопродукти за цінами значно нижчими ринкових. Наприклад, ТОВ „Крокукрзалізбуд” м’ясо в роздріб реалізує по 30 гривень за кілограм, за ним вишикуються черги.

На думку першого заступника голови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Василя Ярошовця, подальший розвиток галузі забезпечать наступні кроки: знаходження нових ринків збуту адже високі врожаї вже навчились вирощувати, а реалізовувати — ще ні; збільшення бюджетної допомоги сільгоспвиробнику (цього року вона — на рівні минулорічної); зважена кредитна політика з довгостроковими та недорогими фінансовими ресурсами; оновлення технологій та випуск якісної продукції.

Досягти результатів у вирішенні згаданих проблем аграріїв, на думку заступника голови обласної державної адміністрації Олександра Шанойла, можливо лише „єдиним фронтом” — за участі і влади, і громади в обличчі союзу сільгоспвиробників, іншого шляху немає. Адже щоб досягнення, які демонструє аграрний сектор Чернігівщини останні 2-3 роки, стали незворотними, необхідна низка заходів, пропозиції по яким, до речі, готуються нещодавно створеною при обласній адміністрації групою з регіонального економічного розвитку.

За результатами роботи звітно-виборчої конференції був обраний новий голова обласного союзу сільськогосподарських підприємств — ним став 46-річний директор бобровицького сільгосппідприємства „Козацьке” (с. Козацьке) Сергій Чубовський.

Прес-служба головного управління
агропромислового розвитку облдержадміністрації