back

Розширене засідання колегії головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації

16-03-2010 | 13:12

Про підсумки фінансово-господарської діяльності підприємств житлово-комунального господарства, стан реформування і розвитку галузі у 2009 році та завдання на 2010 рік йшлося на розширеному засіданні колегії головного управління ЖКГ Чернігівської облдержадміністрації, яке відбулось 12 березня за участю заступника голови облдержадміністрації Олександра Шанойла.

Начальник головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віктор Геращенко, звітуючи про роботу галузі, назвав основні позитивні зміни, які відбулись протягом минулого року:

- на 18,5 % зросли доходи підприємств від надання житлово-комунальних послуг (2009 рік – 501,3 млн. грн., 2008 рік – 423,2 млн. грн.);

- 43,5 % підприємств за результатами 2009 року спрацювало прибутково, у 2008 році – 37,7 %. Сума прибутків становила 3,9 млн грн. Найбільше прибутків отримали: КП „АТП–2528“ Чернігівської міської ради (958 тис. грн.), КП „Новозаводське“ Чернігівської міської ради (741 тис. грн.), КП „Прилукижитлобуд“ (415 тис. грн.), КП „Деснянське“ Чернігівської міської ради (403 тис. грн.);

- рівень оплати населенням отриманих житлово-комунальних послуг вдалось підвищити на кінець року на 13 відсотків – з 81,9 % у січні 2009 р. до 94,9 %.

В цілому за 2009 рік обсяги капіталовкладень на виконання заходів з технічного переоснащення житлово-комунального господарства регіону становили 155,7 млн. грн., що на 28,2 % більше ніж у 2008 році.

Для модернізації об’єктів галузі було залучено 57,2 млн. грн. іноземних інвестицій: 33 млн. грн. міжнародної фінансової допомоги та 24,2 млн. грн. кредитних ресурсів іноземних банків.

За рахунок різних джерел фінансування в комунальній теплоенергетиці у 2009 році здійснено реконструкцію 1 котельні (м. Прилуки) та побудовано 6 котелень (м. Чернігів – 3, м. Носівка – 2, м. Прилуки – 1). Замінено 4,4 км аварійних теплових мереж та мереж гарячого водопостачання. На попередньо ізольовані труби замінено 1,9 км теплових мереж.

ВАТ „Облтеплокомуенерго“ завершило роботи з реконструкції 3-х котелень у Чернігові, розпочаті у 2008 році.

КП „Носівські теплові мережі“ встановило котельню у с. Лихачів Носівського району, де для виробництва теплової енергії використовуватиметься солома.

На 5,2% проти 2008 року було збільшено фінансування робіт з будівництва та реконструкції об’єктів водопостачання та водовідведення.

Зокрема, проведено буріння свердловин у смт Сосниця та селах Спаське Сосницького району, Івківці та Єгорівка Прилуцького району, Рудка та Андріївка Чернігівського району.

За рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища реконструйовано очисні споруди у Ічні та каналізаційний колектор у Коропі, збудовано каналізаційний колектор у Талалаївці.

На початок поточного року з метою ефективного утримання житлових будинків і прибудинкових територій створено 153 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які обслуговують 182 житлових будинки загальною площею майже 400 тис. куб. м.

Не зважаючи на кризові явища, підприємствами житлово-комунального господарства постійно ведеться робота з впровадження енергоефективних заходів, для чого залучено 35,8 млн. грн. В результаті з’явилася можливість економити щорічно 4,9 тис. тонн умовного палива, в тому числі 2,8 млн. кВт. год. електричної енергії, 2,6 млн. м³ природного газу. Загальна сума зекономлених енергоресурсів становитиме 7,2 млн. грн.

Загалом, підприємства, які надавали послуги з тепло-, водопостачання та водовідведення, суттєвих перебоїв при виконанні своїх зобов’язань перед споживачами минулого року не допускали.

Проте незадовільно оцінив заступник голови облдержадміністрації утримання доріг та вулиць населених пунктів, житлового фонду під час випадання великої кількості снігу. Основною причиною ситуації, що склалась, стала проблема керування на місцевому рівні діями спеціалізованих підприємств та забезпечення їх злагодженої роботи. Олександр Шанойло наголосив на більш організованій підготовці комунальних служб до зимового періоду на наступний рік.

Значну увагу учасники наради вкотре приділили підготовці області до весняного водопілля. Як зауважив Олександр Михайлович, на сьогоднішній день всі зони можливого впливу повені визначені, ймовірні небезпеки і проблемні питання розглянуті та проаналізовані. З метою їх упередження прийняте відповідне розпорядження голови облдержадміністрації „Про невідкладні заходи щодо безаварійного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у весняний період 2010 року”. Відповідно до нього затверджені плани дій, дані доручення структурним підрозділам і службам, підприємствам життєзабезпечення. „Тепер життєдіяльність регіону та життя людей залежить від вашої чіткої та злагодженої роботи на місцях,” – підкреслив заступник голови облдержадміністрації, звертаючись до присутніх профільних заступників голів райдержадміністрацій і міськвиконкомів.

Крім того, Олександр Шанойло наголосив на необхідності розроблення по кожному населеному пункту плану заходів з благоустрою територій із залученням до участі в них працівників установ і організацій, громадськості, учнівської та студентської молоді. Особливу увагу він звернув на питання виявлення та оперативної ліквідації стихійних і несанкціонованих сміттєзвалищ. Органам місцевої влади та самоврядування дано доручення терміново розробити та затвердити схеми збору, вивезення та знешкодження твердих побутових відходів.

Серед завдань, які стоять перед комунальниками у поточному році, – проведення роботи з оптимізації систем теплопостачання населених пунктів області; забезпечення максимального погашення заборгованості за спожиті енергоносії; упорядкування тарифів на комунальні послуги; активізація процесу впровадження енергозберігаючих технологій, забезпечення ефективної роботи підприємств в період весняного водопілля.

Підсумовуючи результати засідання, Олександр Шанойло зазначив, що з огляду на фінансові проблеми, що існують в державі, розраховувати на суттєву фінансову підтримку з її боку не варто. Тому необхідно максимально використовувати наявні місцеві ресурси, власний потенціал підприємств ЖКГ, щоб забезпечити необхідні умови життєдіяльності області.

Під час заходу керівники та колективи найкращих підприємств галузі були нагороджені Почесними грамотами головного управління житлово-комунального господарства.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації