back

Із засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

26-05-2010 | 15:16

26 травня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Про ситуацію з погашенням боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області на 1 травня 2010 року та завдання Комітету Верховної ради України з питань соціальної політики та праці за результатами аналізу стану заборгованості з виплати заробітної плати, проведеного Рахунковою палатою України, присутнім розповів начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Коробка. За його словами, ситуація з погашенням боргів із виплати заробітної плати в області ускладнилася. За даними моніторингу, загальна сума заборгованості найманим працівникам підприємств, установ та організацій області у квітні зросла на 2,0 млн грн і на 1 травня її розмір становив 34,0 млн грн, що на 9,1 млн грн більше, ніж на початок 2010 року.

Особливо критичного характеру набуває стан справ з погашенням боргів із зарплати у містах Чернігів, Ніжин, Прилуки та 15-ти районах області.

Основними видами економічної діяльності, які формують заборгованість із виплати заробітної плати, серед економічно активних підприємств області є промисловість (12,0 млн грн або 49,9 % від загальної суми), будівництво (5,4 млн грн або 22,2 %), сільське господарство (1,7 млн грн або 7,0 %).

Проблемною залишається ситуація щодо ліквідації заборгованості із заробітної плати працівникам державних підприємств області, що підпорядковані центральним органам влади.

Найбільшими боржниками серед державних підприємств, що підпорядковані центральним органам влади, на 01.05.2010 є дочірнє підприємство «Чернігівнафтогазгеологія» НАК «Надра України» та його структурні підрозділи у Ніжині та Прилуках (загальна сума боргу понад 1,5 млн грн), «171 Чернігівський ремонтний завод» м. Чернігова (0,6 млн грн), «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння» м. Ніжина (0,9 млн грн), «Дослідне господарство „Прогрес“» Козелецького району (0,7 млн гривень).

Загальна сума боргу із виплати заробітної плати працівникам комунальних підприємств області у квітні скоротилася на 0,3 млн грн і на 01.05.2010 склала 2,9 млн грн, із них по економічно активних підприємствах розмір боргу становив 2,2 млн грн, що відповідно більше на 1,4 та 1,1 млн грн (майже у 2 рази) порівняно з початком 2010 року.

Найбільшими боржниками комунальної сфери залишаються КП «Чернігівське тролейбусне управління» (сума боргу 1,2 млн грн), КП «Ремонтно-будівельна дільниця Чернігівської міськради» м. Чернігова (431,0 тис. грн), КП «Господар» Варвинського району (218,4 тис. грн), КП «Ладан-Житлосервіс» Прилуцького району (235,1 тис. гривень). Станом на 1 травня 2010 року більш ніж чверть загальної суми заборгованості із заробітної плати або 9,9 млн грн. припадає на економічно неактивні підприємства, зокрема, 1,4 млн грн. – борги 11-ти підприємств та організацій, які призупинили свою економічну діяльність, решта 8,5 млн грн – заборгованість 25-ти підприємств, стосовно яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Серед підприємств цієї категорії найбільшим боржником є ВАТ «ЧеЗаРа» м. Чернігова – 5,4 млн грн боргу на 1 травня ц.р.

Як повідомив Іван Коробка, Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці на своєму засіданні 12 травня 2010 року заслухав і обговорив інформацію Рахункової палати України щодо результатів аналізу стану заборгованості з виплати заробітної плати.

Аналіз стану додержання законодавства про оплату праці, державні статистичні спостереження свідчать, що причинами зростання та накопичення боргів із заробітної плати залишаються високий рівень збитковості підприємств, низька платіжна дисципліна, практика передачі суб’єктами господарювання продукції без попередньої оплати, низький рівень претензійно-позовної роботи зі стягнення заборгованості, недостатня ефективність управління державним майном, застосування процедур реструктуризації, санації та банкрутства неефективно працюючих підприємств.

Було зроблено висновок, що як державні, так і місцеві органи влади, уповноважені здійснювати нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, вживали недостатньо заходів для вирішення зазначеної проблеми.

Суттєво не сприяють усуненню порушень трудового законодавства судові рішення, оскільки є багато випадків, коли судами накладаються штрафи у мінімальних розмірах або навіть розмірах, менших за мінімальні, передбачені ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (мінімальний розмір штрафу складає 510 гривень).

У висновках Рахункової палати України було також зазначено, що потребує вдосконалення робота тимчасових комісій з погашення заборгованості із заробітної плати, за відсутності принциповості та системного підходу їх вплив на керівників підприємств-боржників є мінімальним.

Тож членам комісії було запропоновано надати свої пропозиції для підвищення ефективності та результативності роботи обласної тимчасової комісії.

Підсумовуючи засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус наголосила на необхідності детального аналізу господарської діяльності кожного проблемного підприємства області. Також, на її думку, доцільно було б запросити на найближче засідання комісії міських голів, щоб разом попрацювати над вирішенням проблем із заборгованістю.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації