back

З розширеного засідання Колегії облдержадміністрації

24-02-2010 | 17:13

За комплексною оцінкою соціально-економічного розвитку регіонів за 2009 рік область посіла 16 місце.

Про це повідомила заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якій підбито підсумки виконання Програми соціально-економічного розвитку та місцевих бюджетів області на 2009 рік та визначені основні завдання на 2010 рік. На засідання були запрошені керівники міст і районів області, начальники обласних управлінь, голови постійних комісій і фракцій обласної ради.

Наталія Білоус зазначила, що економічна та соціальна сфери області продовжували перебувати під негативним впливом наслідків світової фінансово-економічної кризи.

Обсяги виробництва промислової продукції порівняно з 2008 роком становили 83,5 % (6 місце по Україні). Найбільше скоротилось виробництво будматеріалів (-55,1%), у машинобудуванні (-41,9%), легкій (-52,4%), хімічній та нафтохімічній (-49,3%) промисловості.

Валова продукція сільського господарства за 2009 рік по всіх категоріях господарств скоротилася на 1,3 %, а у сільгосппідприємствах зросла на 0,7 %.

Пасажирським автотранспортом, з урахуванням перевезень, виконаних фізичними особами-підприємцями, перевезено 86,3 млн. пасажирів, що на 5,4% менше, ніж за 2008р.

В економіку області за 9 місяців 2009 року залучено 902,3 млн.грн. інвестицій в основний капітал, що на 59,8% менше, ніж за відповідний минулорічний період. Іноземних інвестицій за 2009 рік було залучено 3,85 млн.дол. США.

За 2009 рік, за попередніми даними, за рахунок усіх джерел фінансування введено 104,8 тис.кв.м житла, що порівняно з 2008 роком менше на 48,5 %.

Зменшення споживчого кредитування уповільнило розвиток внутрішнього ринку. Оборот роздрібної торгівлі (з урахуванням обороту фізичних осіб) склав 87,9 %, обсяги реалізованих послуг – 90,6 % до рівня 2008 року.

Індекс споживчих цін в області у грудні 2009 року по відношенню до грудня 2008 року становив 112,7 %.

Загальна сума боргу із виплати заробітної плати у 2009 році порівняно з 2008 роком зросла на 18,2 % і на 1 січня 2010 року складала 24,9 млн. грн., з яких борг працівникам економічно активних підприємств (включаючи борги попередніх років) зріс на 21,1 % і становив 19,6 млн. грн.

Дещо покращилась порівняно з початком року ситуація на ринку праці.

Рівень зареєстрованого безробіття станом на 1 січня 2010 року становив 2,7 % і знизився до початку року на 2 процентних пункти.

У сфері соціального захисту станом на 01.01.2010 року державні соціальні допомоги отримують 65,1 тис. сімей, що на 9,6 % більше, ніж рік тому. На виплату всіх видів державних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам з початку року спрямовано субвенції з державного бюджету на загальну суму 358,4 млн. грн., що в 1,3 рази більше, ніж за 2008 рік.

Виплата всіх видів державних соціальних допомог та субсидій проводилася вчасно. Заборгованість відсутня. На початок 2010 року в області нараховувалось 2940 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з числа яких сімейними формами виховання (опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу) охоплено 67 % дітей зазначеної категорії.

Впродовж 2009 року громадянами України усиновлено в області 44 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проти 42 у минулому році, створено 1 дитячий будинок сімейного типу та 41 прийомна сім‘я. В освітній галузі спільні зусилля спрямовувались на підвищення якості освіти та її доступності.

Розпочали свою діяльність п’ять дитячих садків у сільській місцевості. Додатково відкрито 12 типових груп на базі діючих дошкільних навчальних закладів. Альтернативними формами здобуття дошкільної освіти охоплено понад 7 тис. дітей.

Завершено формування мережі опорних шкіл, яких визначено: 105 у районах та 10 у містах області. Ведеться подальша робота щодо підвищення ефективності функціонування освітніх округів, покращення матеріально-технічного забезпечення опорних шкіл, які є центрами освітніх округів.

Значно поліпшено умови навчання та виховання дітей інтернатних закладів.

З обласного бюджету на проведення ремонтних робіт у школах-інтернатах профінансовано 3,3 млн.грн., придбано предметів довгострокового користування на суму 700 тис.грн. Для покращення матеріально-технічної та навчально-методичної бази шкіл-інтернатів залучено близько 4,9 млн. грн. спонсорської та благодійної допомоги.

До початку нового 2009-2010 навчального року за кошти обласного бюджету придбано 7 автобусів для підвозу дітей до місць навчання. Регулярним підвозом забезпечено 7250 (96,6%) учнів, які проживають за межею пішохідної доступності (2008-2009 навчальні роки – 95,7%).

У сфері охорони здоров’я на утримання лікувально-профілактичних закладів області протягом 2009 року спрямовано 665,7 млн. грн., що на 59,9 млн. грн. (+9,9%) більше, ніж за 2008 рік. На медикаментозне забезпечення хворих використано 43,5 млн. грн., що на 6,8 млн. грн. (18,5%) більше 2008 року, видатки на харчування залишились на рівні минулого року і складають 22,4 млн. грн.

З метою покращання надання невідкладної медичної допомоги сільським мешканцям у 2008 році прийнята обласна Програма забезпечення санітарним автотранспортом районних медичних закладів та закладів охорони здоров’я сільської місцевості на 2008-2010 роки, що дозволило у 2009 році спрямувати до лікувально-профілактичних закладів сільської місцевості 38 автомобілів на загальну суму 1,6 млн. грн.

У сфері культури на високому рівні проведено творчий звіт майстрів мистецтв та художніх колективів Чернігівщини «Тобі, славетна Україно, Чернігівщини щедрість і талант», в якому взяло участь понад 1600 учасників.

У 2009 році завершено ІІІ чергу будівництва Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут», відкрито для відвідувачів ряд об’єктів Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» в м. Батурин, проводяться ремонтно-реставраційні роботи на об’єктах історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч», створено комунальний заклад «Музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград» у Щорському районі.

На переконання голови облдержадміністрації Володимира Хоменко, значний негативний вплив на розвиток Чернігівщини торік мала неузгодженість у діяльності різних гілок влади як на державному, так і на місцевому рівнях. З метою створення умов для макроекономічної стабілізації та поступового відновлення економічного зростання господарського комплексу області, покращення життєвого рівня населення, визначено основні завдання на 2010 рік.

Зокрема, керівник області акцентував увагу присутніх на необхідності виведення промисловості області на той рівень, який був до початку кризи. Саме тому досить важливе значення має зараз поєднання зусиль органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та господарюючих суб‘єктів усіх галузей і сфер діяльності щодо налагодження системної роботи з промисловими підприємствами, як тими, що суттєво впливають на економіку області, так і середніми та малими, та сприяти у вирішенні їх проблемних питань на загальнодержавному рівні.

Також серед першочергових завдань – стимулювання інвестиційної діяльності та створення оптимального режиму для інвесторів.

Не менш важливим є забезпечення стабільного функціонування агропромислового сектору, адже наші потенційні можливості у сільському господарстві та переробці, якщо їх раціонально використати, можуть мінімізувати негативні процеси.

У соціальній сфері пріоритети залишаються незмінними – освіта, медицина та підтримка соціально незахищених верств населення.

«Рік буде складним, тому проаналізуйте ситуацію у себе в районах і з огляду на вищесказане визначте пріоритети подальшої діяльності», - звернувся Володимир Хоменко до керівників територій області.

На засіданні також розглянуто питання про стан виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 03.02.2010 року № 12 „Про невідкладні заходи щодо безаварійного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у весняний період 2010 року”.

Як повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від Чорнобильської катастрофи ОДА В’ячеслав Рига, за попередніми висновками, максимальні рівні води на річках області в період весняного водопілля 2010 року очікуються близькими та вищими за відповідні середні багаторічні значення. За таких умов негативного впливу весняного водопілля можуть зазнати 69 населених пунктів області та понад 9 тис. га сільгоспугідь у Бахмацькому, Борзнянському, Куликівському, Н.-Сіверському та Сосницькому районах.

Повеневими водами можуть бути підтоплені автомобільні дороги місцевого значення на підходах до населених пунктів, які розташовані в зонах впливу весняної повені.

Як і в попередні роки, повеневими водами буде відрізано 3 населених пункти в Новгород-Сіверському районі – с. Бирине, с. Підгірне, с. Прокопівка, де проживає понад 800 осіб. Протягом березня-травня транспортне сполучення буде здійснюватися через м. Шостку Сумскої області, що потребує значних матеріальних витрат на паливно-мастильні матеріали.

Володимир Хоменко піддав критиці низьку готовність обласних служб до можливих негативних наслідків весняної повені. Він дав доручення розробити плани евакуації населення із зон можливого підтоплення, передбачити тимчасове розселення населення в дитячих таборах відпочинку, готелях, гуртожитках та житлових будинках в межах населених пунктів постійного проживання.

Також необхідно взяти на облік і до 1 березня 2010 року привести в готовність наявні плавзасоби для використання в умовах весняної повені, а також разом з облспоживспілкою визначити потреби і забезпечити завезення продуктів харчування і товарів першої необхідності у населені пункти, з якими може бути порушене транспортне сполучення.

Дуже важливо до початку повені здійснити подвірний обхід і взяти на облік людей похилого віку та інвалідів, які мешкають у зонах можливого впливу весняної повені, в разі необхідності надати їм необхідну допомогу.

Голова облдержадміністрації наголосив: виходячи із гідрологічної ситуації, яка може скластися на території області внаслідок льодоходу і весняної повені, необхідно:

- негайно спрогнозувати всі можливі надзвичайні ситуації, не залишаючи поза увагою найменші річки та водойми;

- створити оперативні штаби з безпечного пропуску паводка і повені та оперативні групи для безперебійного керівництва роботами;

- організувати створення запасів кормів і фуражу для великої рогатої худоби в населених пунктах, що підпадають негативному впливу весняної повені. Передбачити улаштування літніх таборів для тимчасового утримання великої рогатої худоби;

- забезпечити організацію навчального процесу в школах, які розташовані в населених пунктах, що відрізаються повеневими водами;

- забезпечити належну охорону громадського порядку та збереження державних матеріальних цінностей і майна громадян у населених пунктах, що розташовані в зонах можливого впливу весняної повені;

- провести профілактичні заходи щодо недопущення спалахів інфекційних захворювань.

Керівник області звернув увагу присутніх на неприпустимість зволікання з проведенням превентивних заходів і попередив голів райдержадміністрацій, міських голів, керівників обласних управлінь, організацій і підприємств про персональну відповідальність за стан підготовки до безпечного пропуску льодоходу, весняної повені та дощових паводків.

«Від вашої чіткої та злагодженої роботи залежить життєдіяльність регіону та життя людей», - підкреслив Володимир Хоменко.

Прес-служба облдержадміністрації