back

Ситуація із заборгованістю в області не покращується

26-02-2010 | 13:24

Про це поінформував т.в.о. начальника головного управління праці та соціального захисту населення Іван Богуш під час засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Спираючись на дані моніторингу, Іван Богуш повідомив, що загальна сума заборгованості найманим працівникам (з урахуванням економічно неактивних) підприємств області у січні зросла на 6,7 млн. грн. і на 1 лютого склала 31,5 млн. грн. На економічно активних підприємствах борги збільшилися на 2,6 млн грн. і становили 22,2 млн. гривень.

Своєчасно не отримали заробітну плату 9,3 тис. працівників на 136-ти підприємствах області, більшість яких діє у галузі промисловості, будівництва, сільського господарства.

Гостро стоїть проблема погашення заборгованості із зарплати працівникам державних підприємств, підпорядкованих центральним органам влади, а також місцевих комунальних підприємств. У державному секторі економіки в січні поточного року заборгованість зросла на 2,1 млн. грн.

Станом на 1 лютого 2010 року майже третина загальної суми заборгованості із заробітної плати (9,3 млн. грн.) припадає на економічно неактивні підприємства.

Начальник головного управління статистики в області Діна Ашихміна поінформувала учасників засідання про зміни в організації державних статистичних спостережень із праці в 2010 році відповідно до Стратегії розвитку державної статистики.

Так, з метою зменшення навантаження на респондентів з січня поточного року запроваджується вибірковий, науково обґрунтований метод обстеження з питань статистики праці. Великі та середні підприємства з чисельністю працюючих 50 осіб і більше обстежуються на суцільній основі. Малі, з чисельністю працюючих від 10 до 49 осіб – вибірково, з ротацією підприємств у вибірці. Підприємства, де працює менше 10 чоловік, поточними обстеженнями з праці не охоплюються.

Таким чином, якщо у 2009 році щомісячно обстежувалося 3 тисячі підприємств, то у 2010 році їх буде 2 тисячі.

Також наголошувалося, що підприємства, установи, організації з кількістю працюючих 10 осіб і більше у 2010 р. законодавство зобов’язує подавати форму державного статистичного спостереження № 1-ПВ (місячна) «Звіт з праці» (розділ ІІ) за умови, що там існують борги із заробітної плати.

Про стан виплати пенсій та погашення боргів зі сплати відповідних страхових внесків доповів начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Петро Кулініч.

Арбітражні керуючі ТОВ «Футбольний клуб „Легенда“» Ю.Ушач, ТОВ «Новобиківський цукровий комбінат» Бобровицького району та ВАТ «Щорський механічний завод» С.Рязанова звітували про хід погашення заборгованості із заробітної плати та перспективи його прискорення на цих підприємствах.

Керувала роботою комісії заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус. За результатами засідання надано відповідні доручення головам тимчасових районних та міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Крім того, головне управління Пенсійного фонду України в області має підготувати лист-звернення до керівництва Чернігівської дирекції «Українського державного підприємства поштового зв’язку» щодо дотримання графіків своєчасної виплати та доставки пенсій.

Регіональному відділенню Фонду державного майна України доручено підготувати лист-звернення до комітету кредиторів ВАТ «Завод „Ніжинсільмаш”» стосовно виконання плану санації та прискорення погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам товариства.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації