back

Як зберегти автомобільні дороги Чернігівщини

16-02-2010 | 15:00

Про необхідність введення тимчасового обмеження руху транспортних засобів за ваговими параметрами з метою збереження автомобільних доріг загального користування області у весняний період 2010 року йшлося на нараді, яку провів заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло.

За даними заступника начальника Служби автомобільних доріг у Чернігівській області Юрія Мартинова, мережа автомобільних доріг у нашому регіоні складає 7,7 тисяч кілометрів, у тому числі місцевого значення – 6,53 тисяч кілометрів.

Як зберегти автомобільні дороги від руйнування в період відтавання грунтів та перезволоження земляного полотна? Цим питанням переймаються шляховики щороку. Адже в цей час дороги стають найбільш вразливими до навантажень, в результаті чого відбувається великий обсяг деформацій (пучини, ямки, просідання, втрата суцільності покриття та ін.), а це призводить до руйнування покриття та земляного полотна автомобільних доріг.

Як зазначив Олександр Шанойло, з метою запобігання руйнівним процесам доріг, державні дорожні органи спільно з облдержадміністрацією та ВДАІ УМВС України в Чернігівській області у відповідності з діючим законодавством обмежують рух вантажного транспорту по дорогах загального користування у березні-квітні. Мова йде саме про обмеження руху, тобто навантаження на дорожнє покриття, а не про закриття доріг, як часто можна чути від автоперевізників.

На сьогоднішній день масові перевезення вантажу здійснюються великоваговим транспортом (загальна фактична маса понад 40 і 50 тонн). Більшість перевізників вважають, що використання малотоннажного транспорту є нерентабельним, і в гонитві за економією своїх десятків чи сотень гривень забувають, що державі (а фактично платникам податків) на відновлення зруйнованих важким транспортом доріг доведеться витратити мільйони і мільярди гривень.

За підсумками обговорення учасниками наради прийняте спільне рішення про обмеження руху колісних транспортних засобів на окремих дорогах державного та місцевого значення. Конкретні параметри і терміни обмежень доручено визначити та оприлюднити Службі автомобільних доріг разом з ВДАІ УМВС України в Чернігівській області.

Обмеження не стосуються:

- руху автомобільними дорогами з капітальним типом покриття Київ – Чернігів - Нові Яриловичі, Кіпті – Глухів - Бачівськ, Київ – Прилуки, Батурин – Конотоп, Прилуки – Ладан, тобто не обмежується рух на маршрутах з Києва на Білорусь і Москву, під’їздах до райцентрів: Прилуки, Бахмач, Ніжин, Борзна, Козелець, Ріпки;

- пасажирського транспорту та спецтранспорту аварійних служб;

- транспорту із загальною фактичною масою до 12 тонн, задіяного на перевезенні окремих груп невідкладних вантажів (продукти харчування, посівний матеріал, паливо, сільгосптехніка, тощо).

На даний час дорожниками області (Службою автомобільних доріг та дочірнім підприємством „Чернігівський облавтодор”) проводиться необхідна підготовча робота щодо організації виконання прийнятого рішення та відповідного розпорядження голови облдержадміністрації. Розробляються схеми розташування заборонних дорожніх знаків та інформаційних панно. Під час дії встановлених обмежень планується задіяти пересувний пункт габаритно-вагового контролю.

Посилення контролю за режимом руху на місцевій мережі доріг у весняний період є одним з пріоритетних завдань органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та підрозділів ДАІ.

Довідково:

Світовий досвід експлуатації доріг показує, що навіть у таких країнах, як США та Канада, у весняний період максимальну вагу і допустиме навантаження на одиничну вісь знижують на 50 %. Відсоток доріг, на яких обмежується рух транспорту складає від 40 до 60 %. Подібний досвід обмеження та закриття руху у період весняного перезволоження грунтів є в Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та інших країнах Європи, мережа доріг яких характеризується більш капітальними типами покриття.



Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації