back

Погашення заборгованості – першочергове завдання

25-06-2010 | 18:10

Ситуацію щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, установах і організаціях області станом на 1 червня 2010 року та шляхи її поліпшення розглянули 25 червня на засіданні тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке провела заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

На початку засідання Наталія Білоус акцентувала увагу присутніх на завданнях, поставлених 8 червня на нараді Кабінету Міністрів України під головуванням Прем’єр-міністра України М.Азарова. Зокрема, вимагається вжити дієвих заходів та забезпечити зменшення до 1 липня поточного року суми заборгованості із заробітної плати не менш, ніж на 30 відсотків; погасити в найкоротші терміни заборгованості по державних та комунальних підприємствах, негайно розірвати контракти з керівниками комунальних підприємств-боржників у разі систематичної несвоєчасної виплати поточної та наявності заборгованої заробітної плати; суттєво зменшити борги на економічно неактивних підприємствах і підприємствах-банкрутах, активізувати роботу з арбітражними керуючими та ліквідаторами.

Керівники обласних управлінь поінформували про ситуацію із заборгованістю в кожній окремій галузі, зазначивши які є перспективи щодо її погашення до кінця місяця.

Так, за словами начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолія Максака, в агропромисловому секторі вдалося приблизно на третину скоротити заборгованість. Це відбулося завдяки сезонним роботам.

У цілому ж, як зазначалося, загальна сума заборгованості найманим працівникам підприємств, установ та організацій області у травні ц.р. збільшилася на 1,6 млн. грн. або на 4,7 % і на 1 червня її розмір становив 35,7 млн. грн., що на 10,8 млн. грн. або на 43,4 % більше, ніж на початок 2010 року.

Станом на 1 червня своєчасно не отримали заробітну плату 10,4 тис. найманих працівників 144-х економічно активних підприємств області.

Повністю відсутня заборгованість лише в одному районі області – Носівському.

Особливу стурбованість викликає зростання заборгованості у містах Чернігові та Ніжині, питома вага яких у загальній структурі боргу по області дорівнює відповідно 52,6 та 13,9 відсотків.

А якщо додати сюди ще й м. Прилуки (2,5 млн. грн. боргу), по якому хоча і погашено 1,6 млн. грн., в основному, за рахунок ВАТ „Прилуцький завод „Білкозин“, то можна зробити висновок, що 76,7 % боргів по зарплаті зосереджено в цих 3-х містах.

Перший заступник Чернігівського міського голови Олег Білоусов доповів про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, установах і організаціях м.Чернігова на 1 червня 2010 року та шляхи щодо його поліпшення. Він, зокрема, зазначив, що одне з проблемних підприємств – КП „Чернігівське тролейбусне управління” – змінило графік руху тролейбусів, скоротивши їх роботу, що дасть певну економію коштів. Ведеться робота по знаходженню шляхів погашення заборгованості й на інших підприємствах.

Підбиваючи підсумки засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус наголосила на необхідності посилення персональної відповідальності за стан погашення боргів із виплати заробітної плати, починаючи від аналізу причин невиконання графіків до тісної й ефективної співпраці з усіма державними контролюючими органами. Вона також зазначила, що бюджетна сфера перебуває на особливому контролі облдержадміністрації.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації