back

Підбито підсумки, намічені кроки подальшої співпраці

12-02-2010 | 17:57

12 лютого в облдержадміністрації відбулася зустріч заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус із Джейсінгом Сахом, керівником проекту ЄС/ПРООН „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” в Україні. Учасники зустрічі підбили підсумки діяльності проекту на теренах Чернігівщини, намітили завдання для подальшої співпраці.

Як наголосила Наталія Білоус, облдержадміністрація завжди підтримувала роботу по реалізації в області проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" й надалі сприятиме його впровадженню.

Про результати майже дворічної діяльності в області проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» розповів його координатор Владислав Сила.

Так, активна фаза реалізації Проекту в Чернігівській області розпочалася навесні 2008 року після проведення конкурсного відбору районів на участь в Проекті.

Згідно з рейтингом, були визначені 8 пілотних районів: Коропський, Щорський, Срібнянський, Ріпкинський, Менський, Борзнянський, Корюківський, Куликівський та 4 райони, які поставлені в резерв – Варвинський, Бахмацький, Козелецький, Чернігівський.

У кожному з 8 районів для участі в Проекті відібрано по 5 сільських рад.

Найбільш активні з них після проходження відповідної підготовки вже успішно вирішують актуальні проблеми села, залучаючи кошти спільного проекту ЄС/ПРООН.

На сьогодні затверджено 33 мікропроектних пропозиції. 28 із них вже одержали перші транші, 11 – другий транш на загальну суму 835 тис. грн. Мікропроекти допомагають громадам вирішувати проблеми охорони здоров’я, енергозбереження, водопостачання, екології.

Наталія Білоус зазначила, що зараз ведеться активна робота по залученню до проекту коштів обласного бюджету – розробляється обласна програма «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», яка буде винесена для затвердження на найближчу сесію обласної ради. Це буде ще одним реальним кроком до подальшої співпраці.

У свою чергу Джейсінг Сах подякував обласній владі за підтримку та відзначив вдалий досвід Чернігівщини у проведенні тренінгів, яким варто було б поділитися з іншими областями. Він також висловив сподівання на більш активну участь місцевих громад у проекті в подальшому.

У рамках візиту на Чернігівщину Джейсінг Сах відвідав Чернігівський державний інститут права, соціальних технологій та праці, ознайомився з результатами діяльності проекту в Куликівському районі, зустрівся з громадою с.Кладьківка Куликівського району.