back

З розширеного засідання Колегії облдержадміністрації

16-04-2010 | 14:47

Підсумки проходження опалювального періоду 2009-2010 років та підготовка господарського комплексу і об’єктів бюджетної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2010-2011 років; стан підготовки до літньої оздоровчої кампанії 2010 року, а також пріоритетні напрями роботи, визначені за підсумками засідання Координаційної ради з питань відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років та хід виконання доручення голови облдержадміністрації від 9 квітня 2010 року обговорено сьогодні під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації.

У роботі Колегії облдержадміністрації взяв участь заступник голови Державної податкової адміністрації України Василь Регурецький.

Звітуючи про роботу галузі, начальник головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віктор Геращенко, зокрема, зазначив, що підготовка об’єктів паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об’єктів бюджетної і соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період області проходила відповідно до Плану заходів, затвердженого розпорядженням голови облдержадміністрації від 24 червня 2009 року №189.

У період підготовчої компанії було комплексно підготовлено 7627 будинків. По основних видах ремонтних робіт у комунальному житловому фонді планові завдання виконано. Для підтримки належного технічного стану житлових будинків у 2009 році із місцевих бюджетів на капітальний ремонт використано 3,3 млн. грн.

Об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства були підготовлені вчасно. На реконструкцію об’єктів водопостачання та водовідведення за рахунок коштів із різних джерел фінансування було використано 24,5 млн. грн.

В цілому в осінньо-зимовому періоді 2009/2010 років джерела електро-, газопостачання та об’єкти тепло-, водопостачання та водовідведення працювали в штатному режимі.

Проте було відмічено, що погодні умови виявили ряд проблем у роботі з несвоєчасного прибирання снігу та ліквідації ожеледиці на дорогах і тротуарах, покрівлях житлових будинків, забезпечення належного функціонування інфраструктури життєзабезпечення населення під час сильних снігопадів.

Як повідомив Віктор Геращенко, з метою своєчасного початку, стабільного проходження опалювального періоду 2010/2011 років підприємствами електро-, газопостачання, тепло-, водопостачання та водовідведення вже розроблені плани-графіки підготовчих робіт.

На проведення робіт з реконструкції об’єктів житлово-комунального господарства будуть залучатися іноземні інвестиції.

Однак є ряд питань, без вирішення яких неможливо забезпечити належну підготовку та стале проходження опалювального періоду 2010/2011 років.

Перш за все, це забезпечення 100-відсоткових розрахунків за спожиті енергоносії та надані житлово-комунальні послуги.

Підприємствами теплоенергетики та котельнями промислових підприємств, які надають теплову енергію бюджетним установам та населенню, з початку 2010 року (станом на 12.04.2010) спожито природного газу на суму 171,4 млн. грн, сплачено 120,3 млн. грн або 70,2%.

Станом на 1 квітня поточного року безпосередньо населенням використано природного газу на суму 92,5 млн. грн, розрахунки при цьому становлять 83,7 млн. грн (90,5%), установами, які фінансуються з місцевих бюджетів, спожито газу на суму 27,9 млн. грн, проплати складають 25,9 млн.грн (92,8%), з державного бюджету – на суму 16,8 млн. грн, проплати – 9,4 млн. грн (56,0%).

З початку 2010 року рівень розрахунків за спожиту електроенергію становить 99,5%, в т.ч. по підприємствах житлово-комунального господарства – 100,0%, установах і організаціях, які фінансуються з місцевих бюджетів – 100,0%, установах державного бюджету – 98,6%, населення – 100,3%.

Загальний борг споживачів за відпущену електричну енергію з урахуванням боргів минулих років станом на 01.04.2010 становив 19,8 млн.грн.

Розрахунки ВАТ ЕК „Чернігівобленерго” з ДП „Енергоринок” складають 100%.

Одним із факторів низького рівня розрахунків за спожиті енергоресурси та виконання підготовчих робіт є нестача обігових коштів у підприємств через відмову або затягування органами місцевого самоврядування із введенням економічно обґрунтованих тарифів.

Залишаються невирішеними проблеми на котельнях, що експлуатуються у м.Ніжин та селищах Гончарівське і Ладан.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив: підготовка до наступного опалювального сезону в районах повинна початися вже зараз з розробкою планів, складанням графіків і чітким визначенням джерел фінансування та відповідальних за даний напрямок роботи.

Першочерговими завданнями для керівників районів він визначив приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до рівня економічно обґрунтованих витрат, підійшовши до вирішення цього питання комплексно і виважено.

Також керівник області підкреслив: із закінченням опалювального сезону подача гарячої води населенню припинятися не повинна. Це питання також на контролі керівників територій.

Підприємства житлово-комунального господарства мають до 1 жовтня поточного року забезпечити погашення всієї заборгованості за спожиті енергоносії та активізувати роботу з впровадження енергоефективних технологій. Володимир Хоменко поставив завдання провести чіткий облік енергоносіїв, витрачених бюджетними установами та встановити там лічильники.

Голова облдержадміністрації зазначив, що тільки після проведення комплексу підготовчих заходів до нового опалювального сезону на місцях, в області буде створено централізований загальний план з конкретними строками, виконавцями та джерелами фінансування.

Інформуючи присутніх про стан підготовки до літньої оздоровчої кампанії 2010 року, начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Борис Атрощенко зазначив, що 25 лютого 2010 року відбулося засідання обласної міжвідомчої комісії з питань відпочинку та оздоровлення дітей, в ході якого розглянуто проект Програми “Оздоровлення та відпочинок дітей Чернігівської області на 2010-2013 роки», визначені головні завдання організації оздоровлення і відпочинку дітей області влітку 2010 року. Опрацьований проект Програми поданий до Чернігівської обласної ради, його розгляд включено до порядку денного чергової сесії.

За його словами, у 2010 році на організацію літнього оздоровлення дітей та учнівської молоді планується використати:

• з бюджетів районів та міст Чернігова, Ніжина, Прилук – понад 5,8 млн. грн. (у 2009 році – 5,4 млн. грн.);

• з обласного бюджету: 10 млн. грн.

Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації буде здійснювати оздоровлення дітей, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, шляхом отримання цільових путівок від Міністерства праці та соціальної політики.

Всього планується використати влітку 2010 року на оздоровлення та відпочинок дітей шкільного віку області понад 32 млн. грн.

За даними головного управління статистики у Чернігівській області станом на 1 січня 2010 року в області проживає майже 103 тисячі дітей та підлітків віком від 7 до 17 років. Планується надати оздоровчі та відпочинкові послуги понад 52 тисячам дітей шкільного віку, що складає 51 % від їх загальної кількості. Планується надати оздоровчі та відпочинкові послуги 96 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 52 % дітей-інвалідів; 32 % дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; 65 % дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей; 71 % обдарованих і талановитих дітей.

За орієнтовними прогнозованими показниками в області передбачається робота 490 таборів з денним перебуванням, 28 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку (з них 20 позаміських, 3 санаторного типу, 1 дитячий центр та 4 дитячих санаторії), 10 таборів праці та відпочинку та 10 наметових містечок. Крім того, оздоровлення та відпочинок дітей буде проводиться за межами області.

Як наголосив голова облдержадміністрації, основними завданнями на період оздоровлення є:

- забезпечення безпеки перебування дітей у закладах оздоровлення та відпочинку, у т. ч. дотримання дитячими закладами області вимог санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму, протипожежної безпеки та правил охорони життя людей на водних об'єктах і охорони праці;

- першочергове оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей із малозабезпечених та багатодітних сімей, дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітей працівників, які загинули під час виконання службових обов'язків або від нещасних випадків на виробництві;

- використання в повному обсязі місцевої оздоровчої бази;

Також керівник області акцентував увагу на обов’язковій скоординованості і злагодженості дій усіх установ та організацій, що займаються оздоровленням дітей, адже від цього залежить те, наскільки вчасно, організовано та змістовно пройде цьогорічна оздоровча кампанія в області.

Про пріоритетні напрями роботи, визначені за підсумками засідання Координаційної ради з питань відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років, та хід виконання доручення голови облдержадміністрації від 9 квітня 2010 року присутніх поінформував заступник керівника апарату облдержадміністрації Іван Коробка.

Він, зокрема, зазначив, що в області ведеться активна робота по підготовці до відзначення 65-ї річниці Великої Перемоги. Триває робота щодо збереження та відновлення меморіальних пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років. Станом на 13 квітня в районах і містах області впорядковано близько третини пам’ятників та пам’ятних місць, пов’язаних з подіями Великої Вітчизняної війни. Відповідно до доручення голови обласної державної адміністрації 17 квітня цього року в області відбудеться Єдиний день упорядкування пам’ятників, пам’ятних знаків, військових кладовищ, меморіальних дощок, місць поховань невідомих солдатів, братських могил, меморіалів та обелісків, що увічнюють пам’ять про Перемогу у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років і подвиги її учасників. Як зауважив Володимир Хоменко, усі ці роботи повинні бути закінчені до 30 квітня. Він також доручив керівникам районів взяти під контроль пам’ятники, обеліски та поховання часів Великої Вітчизняної, зо знаходяться за межами населених пунктів районів.

Також він наголосив на необхідності координації дій з районними радами ветеранів на період підготовки і проведення святкових заходів та підкреслив, що жоден ветеран не повинен залишитися поза увагою, особливо ті, хто живуть у будинках престарілих. Їх на свято вітатиме особисто голова райдержадміністрації.

«Я наголошую – не лише 9 травня, а весь 2010 рік, який оголошено Роком ветеранів, має бути наповнений належною увагою та підкріплений конкретними справами, щоб ветерани відчули, що це дійсно їхній рік», - зазначив Володимир Хоменко.

Прес-служба облдержадміністрації