back

Щоб люди почували себе у безпеці

08-10-2009 | 09:30

Регіональна рада з питань безпечної життєдіяльності населення, очолювана заступником голови облдержадміністрації Олександром Шанойлом, проаналізувала 7 жовтня стан виробничого та невиробничого травматизму на території Чернігівської області.

У ході обговорення зазначалось, що у І півріччі 2009 року рівень смертності від побутового травматизму на Чернігівщині у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року знизився на 24,7%. Найбільше людей загинуло в результаті самогубств (194 особи), від випадкових отруєнь алкоголем (179 осіб), в результаті ДТП (74 особи), від нещасних випадків, спричинених дією диму, вогню та полум’я (63 особи), утоплення та занурення у воду (59 осіб).

Основними причинами нещасних випадків у побуті є порушення або незнання правил поведінки на воді, дорожнього руху, протипожежної та електробезпеки, поширення негативних тенденцій та антисоціальних проявів серед людей, загальне падіння культури населення, соціальне розшарування і зниження моральності, втрата ідеалів, посилення тенденцій безнадії і зневіри у людей.

На засіданні піднімалося питання облаштування небезпечних ділянок на дорогах області, зокрема згадувалося перехрестя вулиць Горького і Гетьмана Полуботка в обласному центрі, де, за даними Державтоінспекції в Чернігівській області, з початку 2009 року трапилось 14 ДТП, в яких 1 людина загинула і 10 травмовано. За результатами обговорення регіональна рада з питань безпечної життєдіяльності населення рекомендувала міській раді Чернігова вжити заходи, спрямовані на убезпечення дорожнього руху на зазначеній ділянці. Серед них – нанесення дорожньої розмітки, установка додаткових дорожніх знаків, забезпечення їх видимості та встановлення світлофору.

Аналіз стану виробничого травматизму свідчить, що 80% нещасних випадків зі смертельним наслідком стались з організаційних та технічних причин. Іншими словами: більшість трагедій на виробництві трапляється через низький рівень трудової і технологічної дисципліни, безвідповідальне ставлення та відсутність з боку керівників і відповідальних осіб належного контролю за проведенням робіт.

Учасники засідання детально розглянули також питання профілактики пожеж, травмування і загибелі людей у осінньо-зимовий період 2009-2010 років. Статистика свідчить, що з настанням холодів збільшується кількість пожеж, спричинених порушенням правил експлуатації опалювальних систем. З огляду на це Олександр Шанойло наголосив на необхідності проведення обов’язкового обстеження житлових будинків приватного сектору з пічним опаленням, газовими та електронагрівальними приладами. Заступник голови облдержадміністрації зазначив, що особливу увагу потрібно приділити помешканням самотніх громадян похилого віку, неблагополучних сімей, де проживають неповнолітні діти, малозабезпечених та багатодітних родин.

Серед рішень, прийнятих членами регіональної ради – про активізацію профілактичних заходів, насамперед, організацію інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, адже люди мають навчитися цінувати власне життя та життя своїх близьких, підлеглих та оточуючих.

Учасники наради розглянули питання доцільності створення гуртків з безпеки життєдіяльності населення в області. Правилам поведінки на вулиці, вдома, при знайомстві з чужими людьми, дітей Чернігівщини тепер будуть вчити не лише у гуртках з БЖД, а й під час занять у секціях з іншими напрямами.

Члени ради обговорили також можливості і проблеми утилізації непридатних і заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин, які зберігаються на території Бахмацького та Борзнянського районів і становлять небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров’я людей.

За результатами засідання затверджено комплекс заходів, спрямованих на профілактику виробничого та невиробничого травматизму, поліпшення умов праці та навчання населення області.

Підсумовуючи роботу ради, Олександр Шанойло зазначив, що мешканці Чернігівщини мають бути впевнені у своїй безпеці як на роботі, так і в побуті.