back

Соціальні партнери налаштовані на співпрацю

02-10-2009 | 08:27

Днями відбулося засідання соціально-економічної ради під головуванням голови Федерації профспілкових організацій області М.Богдана та за участю груп повноважних представників від обласної державної адміністрації, господарських органів, Федерації профспілкових організацій області. Йшлося про реалізацію положень Генеральної угоди та виконання регіональної угоди, укладеної на 2006-2009 роки, за І півріччя 2009 року; про участь обласної державної адміністрації, господарських органів, профспілкових об’єднань у заходах, присвячених Всесвітньому дню за гідну працю; про зустріч Прем’єр-міністра України з представниками двох сторін – роботодавців та профспілок України.

Учасники засідання відзначали, що завдяки взаємодії трьох сторін – обласної державної адміністрації, господарських органів, Федерації профспілкових організацій – в області успішно реалізуються положення Генеральної та регіональної угод.

Так, за інформацією головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, на Чернігівщині здійснювалася наполеглива робота, спрямована на упередження зниження рівня оплати праці. Середня номінальна заробітна плата штатних працівників за І півріччя 2009 року порівняно з відповідним періодом 2008 року зросла на 9,4% і становила 1402 грн., що в 2,1 разу перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (669 грн.).

Збільшується кількість малих підприємств, які регулюють свої відносини через механізм колективних договорів. За даними місцевих управлінь праці та соціального захисту населення, в області зареєстровано понад 4,6 тис. колдоговорів, що на 3,2% більше ніж попереднього року.

Однак, поряд з позитивними існують і негативні явища, одним з яких є заборгованість. Так, загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати найманим працівникам діючих економічно активних підприємств, установ і організацій області зросла на 3 млн. грн. або на 18,7% до початку року і на 1 вересня склала 19,2 млн. грн. У серпні вдалося скоротити борги на 4,3 млн. грн.

Задля розв’язання проблеми ліквідації заборгованості із заробітної плати працює відповідна комісія, де заслуховуються звіти начальників галузевих управлінь, керівників підприємств-боржників, визначаються перспективи погашення заборгованості з конкретними обсягами та термінами по кожному підприємству-боржнику тощо.

У сфері забезпечення державних соціальних гарантій соціальними партнерами здійснюється ряд заходів в рамках взятих зобов’язань.

У І півріччі 2009 року державну допомогу, яка фінансувалася за рахунок субвенції державного бюджету, здійснено на суму 195,8 млн. грн. Крім того, населенню надана допомога у вигляді житлових субсидій по оплаті за житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу на суму 16,6 млн. грн. На соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, використано 28,7 млн. грн.

Продовжується робота, спрямована на поліпшення житлових та соціально-побутових умов багатодітних сімей, в яких виховується 10 і більше дітей. Сума фінансової допомоги, наданої за півроку багатодітним родинам, становить 245,1 тис. грн.

Продовжується реалізація обласної Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2008-2012 роки.

У цілому ж, члени ради відзначили, що переважна більшість зобов’язань регіональної угоди виконується або вже виконана, але, на жаль, залишаються ще невирішеними проблеми створення нових робочих місць, повного погашення заборгованості, ліквідувати яку можна лише завдяки загальнодержавним заходам.