back

Діти мають жити в родині

01-10-2009 | 08:54

«Проблема виховання і захисту підростаючого покоління ніколи не втратить своєї актуальності, адже діти – гарант самозбереження, здоров’я і поступу нації. Вкладаючи ресурси у дитинство, держава зміцнює майбутні продуктивні сили, забезпечує стабільність добробуту, готує активних громадян, здатних перебрати до своїх рук управління державними і суспільними справами, впевнено йти вперед курсом розвитку, орієнтуючись на високі виважені рішення, сприймати духовні пріоритети. Особливої уваги та захисту з боку суспільства потребують діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування», - сказав заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Володимир Приходько під час спільного засідання колегії служби у справах дітей облдержадміністрації та ради директорів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 30 вересня.

Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько поінформувала про залучення в області дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

За її словами, станом на 1 січня 2009 року, в області налічувалось 179474 дитини, з них 2974 - діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Найбільше дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування у Корюківському районі – 2,8% загального числа дітей, а також у Прилуцькому – 2,58%, Щорському – 2,57%, Городнянському – 2,5% та Семенівському – 2,3% районах. Найменше таких дітей на Варвинщині, Срібнянщині, Сосниччині, Ніжинщині та у місті Чернігові.

Упродовж останніх років в області помітне зростання числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: їх кількість протягом 2006-2009 років збільшилася з 2509 до 2974 осіб.

Сімейними формами виховання (опіка, піклування, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї) в області охоплено 66% дітей зазначених категорій, в 2007 році цей показник складав 57%, в 2008 році – 65%.

У поточному році нашими співвітчизниками на Чернігівщині усиновлено 33 дітей. Найбільше – по чотири дитини – усиновлено громадянами України з Ніжинського, Ріпкинського районів та Деснянського району м. Чернігова. З Прилуцького району всиновлені три дитини, з Корюківського, Менського – по 2, з Бахмацького, Городнянського, Ічнянського, Козелецького, Коропського, Новгород-Сіверського, Носівського, Семенівського, Сосницького та з Ніжина – по 1 дитині.

Сформована база потенційних кандидатів в усиновителі – 17 подружніх пар, з якими на даний час ведеться робота щодо підбору дітей.

Станом на 30.09.2009 в області функціонує 7 дитячих будинків сімейного типу. Шість з них створені протягом 2008-2009 років (у Городнянському, Коропському, Корюківському, Щорському районах) та 133 прийомні сім’ї, в яких виховується 252 дитини. Прийомні сім’ї створені та функціонують у кожному районі та місті обласного значення.

Заступник директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ніна Кононенко повідомила: «Починаючи з 2006 року у мережі центрів соціальних служб з’явилися нові функції, пов’язані з підготовкою кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі, соціальним супроводженням прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, підвищенням кваліфікації прийомних батьків та батьків-вихователів».

Підсумовуючи нараду, Володимир Приходько підкреслив, що соціальне сирітство – паталогічне явище, яке реально можна попередити шляхом цілеспрямованої та комплексної діяльності державних установ та громадськості. Своєрідним індикатором відповідальності громади за долю кожної дитини є готовність населення взяти на виховання сироту.